Ξεκινά στις αρχές του 2011 νέο πακέτο κτηματογραφήσεων σε 263 δήμους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκινά στις αρχές του 2011 νέο πακέτο κτηματογραφήσεων σε 263 δήμους

Το «μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα» εξακολουθεί να προχωρά με ρυθμούς χελώνας.
Μένουν ...άλλα 118 εκατ. στρέμματα(!) για να ολοκληρωθεί το έργο,περίπου στο 2020.

Υστερα από διετή «άπνοια», η κρατική εταιρεία του Κτηματολογίου ανακοίνωσε χθες ότι ξεκινά στις αρχές του 2011 νέο πακέτο κτηματογραφήσεων σε 263 προ-καποδιστριακούς δήμους σε 19 νομούς της χώρας, που...καλύπτουν 4,5 εκατ. στρέμματα με περίπου 2 εκατ. δικαιώματα επί των ακινήτων.
«Σταγόνα στον ωκεανό», αφού απομένουν περισσότερα από 115 εκατ. στρέμματα με περίπου 20 εκατ. δικαιώματα, για να πάψει η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς κτηματολόγιο. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος ευελπιστούν ότι θα έχουν καλυφθεί ώς το 2020.

Το «μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα» εξακολουθεί να προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Το πρόγραμμα του 2008 αφορούσε 107 μεγάλους δήμους της χώρας, συνολικής επιφάνειας 3 εκατ. στρεμμάτων με 8,3 εκατ. δικαιώματα, για τα οποία οι ιδιοκτήτες έχουν καταβάλει πάνω από 240 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια μετά:

* Η κτηματογράφηση έχει προχωρήσει μόνον σε 33 περιοχές και την άνοιξη θα αρχίσουν να ταχυδρομούνται τα πρώτα αποσπάσματα κτηματογραφικών χαρτών. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο δύο μηνών να υποβάλουν τις ενστάσεις τους. Αν γίνουν δεκτές θα περιληφθούν στους οριστικούς κτηματικούς χάρτες, αν απορριφθούν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Μαζί θα έρθει και το τσουχτερό κτηματόσημο, το οποίο θα υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

* Οι υπόλοιπες 74 περιοχές έχουν μπλοκαριστεί λόγω προσφυγών. Η διοίκηση της κρατικής εταιρείας του Κτηματολογίου υπόσχεται πως τα διαδικαστικά θα επιλυθούν ώς τις αρχές Ιανουαρίου, για να ξεκινήσει η κυρίως φάση της κτηματογράφησης στα μέσα του 2011.

* Εκκρεμούν οι διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί σε 11 δήμους γύρω από την Πάρνηθα, που καλύπτουν 490.000 στρέμματα και 110.000 δικαιώματα. Το ίδιο ισχύει για τους 44 μικρούς οικισμούς, με τους οποίους καλύπτεται ολόκληρη η Περιφέρεια Αττικής.

* Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες σε οκτώ οικισμούς της Αττικής, που επρόκειτο να παρουσιαστούν το φθινόπωρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προέκυψαν προβλήματα και γίνονται προσπάθειες να ολοκληρωθούν χάρτες άλλων περιοχών της χώρας.

Καθυστερήσεις

Οι καθυστερήσεις είναι το χαρακτηριστικό του Κτηματολογίου από τα πρώτα του βήματα. Από το πρόγραμμα του 1998 εκκρεμούν οι μελέτες για 10 περιοχές, που καλύπτουν 266.000 στρέμματα και 270.000 δικαιώματα, στις οποίες προέκυψαν λάθη ή άλλα προβλήματα τα οποία δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Εχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες σε 328 δήμους, για 8 εκατ. στρέμματα και 6,3 εκατ. δικαιώματα, αλλά εκκρεμεί η είσπραξη του κτηματόσημου που έχει οριστεί στα 35 ευρώ για όλα τα ακίνητα. Υπόχρεος είναι αυτός που υπέβαλε τη δήλωση, αλλά ύστερα από 18 χρόνια τα ακίνητα έχουν αλλάξει μία και δύο φορές ιδιοκτήτη
Bookmark and Share