«Αποσύρει» ρευστότητα 36 δισ. δολαρίων η Βραζιλία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

«Αποσύρει» ρευστότητα 36 δισ. δολαρίων η Βραζιλία

Η KENTPIKH Tράπεζα της Βραζιλίας προχώρησε σε αύξηση των αποθεματικών που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες της χώρας τόσο σε...σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις όσο και με αυτές ταμιευτηρίου, προκειμένου να περιορίσει τη ραγδαία ενίσχυση –κατά 20%– των νέων δανείων που αυτές παρέχουν.

Βάσει της επίσημης ανακοίνωσης, οι τράπεζες οφείλουν να διατηρούν στα αποθεματικά τους το 20% των προθεσμιακών καταθέσεων (από 15% που ήταν πριν) και το 12% των καταθέσεων ταμιευτηρίου (από 8% που ήταν πριν). Αποτέλεσμα των νέων μέτρων ήταν να «αποσυρθούν» 61 δισ. ρεάλ (περίπου 36 δισ. δολ.) από την αγορά της χώρας.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Kεντρικής Tράπεζας της Βραζιλίας, Ενρίκε Μερέγες, τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν και στην πάταξη του πληθωρισμού ενώ θα περιορίσουν τις κερδοσκοπικές κινήσεις των traders, οι οποίοι συνεχίζουν να «στοιχηματίζουν» ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι η Kεντρική Tράπεζα της Βραζιλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 10,75% τον περασμένο Ιούλιο.
Ο πληθωρισμός στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010 έχει διαμορφωθεί στο 5,47% ενώ στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να κυμανθεί από 4,3% έως 4,7%.
Bookmark and Share