Ρήγμα προκαλούν τα ευρω-ομόλογα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Ρήγμα προκαλούν τα ευρω-ομόλογα

Την έκδοση ευρω-ομολόγων προκειμένου να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και τους Ευρωπαίους πολίτες ότι το ευρώ δεν αμφισβητείται ζητούν ο...Πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker και ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Giulio Tremonti σε άρθρο που συνυπογράφουν σήμερα στους Financial Times.
Οι δυο τους τονίζουν ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους που θα εξέδιδε αυτά τα ομόλογα μπορεί να γίνει ακόμα και αυτό το μήνα εφόσον το αποφασίσουν οι χώρες μέλη.
“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα και αυτό το μήνα για τη δημιουργία ενός τέτοιου Οργανισμού, με ένα δικαίωμα να φθάσουν οι εκδόσεις του το 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε κράτους μέλους”.
Ωστόσο, ο Γερμανός Wolfang Schauble, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι τα από κοινού εκδιδόμενα ομόλογα θα απαιτήσουν «θεμελιώδεις» αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι βασικής σημασίας πως οι κυβερνήσεις είχαν κίνητρα για να διατηρήσουν την πειθαρχία των δημοσιονομικών τους, αντιμετωπίζοντας κυρώσεις όταν δεν το κάνουν.
«Διαφορετικά, το ευρώ θα αποτύχει», προειδοποίησε. Ακόμη, εκτιμά πως η έκδοση των κοινών ομολόγων θα αυξήσει το κόστος δανεισμού.
Όπως εκτιμούν οι FT, οι αντικρουόμενες απόψεις των τριών υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, θα εντείνουν τις συζητήσεις σχετικά με το ποια δραστικά μέτρα χρειάζονται για να αποκαταστηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη.
Bookmark and Share