«Πόλεμος» για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Πόλεμος» για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέες ισραηλινές, πολεμικές, απειλητικές κορόνες (με αναφορές σε Ελλάδα και Κύπρο..) προδιαγράφουν ότι η επόμενη στρατιωτική αναμέτρηση Ισραήλ - Λιβάνου, εάν συμβεί, θα γίνει για το φυσικό αέριο.

Τις εξαπέλυσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός...Εθνικών Υποδομών Ούζι Λαντάου, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του σκοπεύει να εκμεταλλευτεί πλήρως κοιτάσματα φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και να ασκήσει «όλη την αναγκαία ισχύ» εναντίον γειτόνων-συνδιεκδικητών, με τους οποίους δεν έρχεται σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης, όπως αυτή με την Κύπρο: «Το Ισραήλ μπορεί να γίνει εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη», είπε. «Είμαστε άλλωστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε ένα τέτοιο σχέδιο με ξένους επενδυτές, αλλά και με την Ελλάδα και την Κύπρο», ανήγγειλε, εκθέτοντας τις φιλοδοξίες της χώρας του και για ενεργειακή αυτοδυναμία και για ρόλο παράγοντα στο τοπίο των διεθνών εξαγωγών.

Τα πλέον επίμαχα είναι τα κοιτάσματα Ταμάρ με εκτιμώμενα αποθέματα γύρω στα 8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και Λεβιάθαν με αποθέματα που, κατά τον Λαντάου «μπορεί να είναι διπλάσια και να καλύψουν την κατανάλωση του Ισραήλ για τα επόμενα 25 χρόνια». Αρχές του έτους αναμένονται οι τελικές εκτιμήσεις. Ομως, παρά τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στις 17 Δεκεμβρίου -για την οποία διαμαρτύρεται εντόνως η Αγκυρα- το πρόβλημα στη θαλάσσια περιοχή παραμένει και ξεπερνά τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες «φίλων», «συμμάχων» και «εχθρών».

Η συμφωνία με Κύπρο

Τεχνικά, Λίβανος και Ισραήλ παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση. Ενώ δε ούτε καν θαλάσσια σύνορα έχουν οριοθετηθεί, πόσω μάλλον ΑΟΖ. «Ολες οι διεκδικήσεις του Λιβάνου στερούνται παντελώς νομικής, οικονομικής ή χαρτογραφικής βάσης», επιμένει ο Λαντάου. Υποστηρίζει δε ότι η συμφωνία με την Κύπρο «χαράσσει το όριο των θαλασσίων συνόρων του Ισραήλ προς βορρά και ορίζει ντε φάκτο τα σύνορα με το Λίβανο». Και ως προς την Τουρκία, το πάει μακρύτερα: «Η συμφωνία με την Κύπρο -λέει- προσδιορίζει σαφώς τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Βασικό συστατικό του όλου τοπίου, ο αμερικανικός όμιλος Noble Energy του Τέξας που κατέχει το 39,6% των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του Λεβιάθαν. Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι έχει ζητήσει παρέμβαση «στο υψηλότερο επίπεδο», μέσω της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, για τη διασφάλιση των συμφερόντων του. Και οι Κύπριοι από την πλευρά τους έχουν αδειοδοτήσει τη Noble Energy για περιοχή 800.000 ακρ (περίπου 3.238 τ. χλμ.) στην οποία υπάρχουν τα κοιτάσματα Ταμάρ και Νταλίτ (που ανακαλύφθηκε πέρσι), με σκοπό να αρχίσουν γεωτρήσεις εκμετάλλευσής τους το 2012.
(Πηγές: Γαλλικό, ΑΠΕ, Haaretz)
Bookmark and Share