Δ. Δρούτσας: Τα Σκόπια ξέρουν τι πρέπει να γίνει - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Δ. Δρούτσας: Τα Σκόπια ξέρουν τι πρέπει να γίνει

«Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση εξαρχής έχει εκφράσει την πολιτική βούλησή της για εξεύρεση λύσης. Εμείς έχουμε...εκφράσει τη δέσμευση μας, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες και πιστεύω, ότι η καλή θέληση και οι ειλικρινείς προσπάθειες της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή έχουν αναγνωριστεί από όλους. Κι εγώ μπορώ μόνο να εκφράσω την ελπίδα, ότι τα Σκόπια θα ενταχτούν σε αυτήν την εποικοδομητική πορεία μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Σόφια, μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

«Θέλουμε να δούμε τα Σκόπια να γίνονται δεκτά στην ευρωπαϊκή οικογένεια σύντομα. Γι' αυτό εργαζόμαστε. Ελπίζουμε ότι ξέρουν και κατανοούν τι πρέπει να γίνει, ώστε να ενταχτούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, όπου ανήκουμε», είπε ακόμη ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Ο Βούλγαρος υπουργός Νικολάι Μλαντένοφ επισήμανε ότι η χώρα του «έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το θεωρεί διμερές ζήτημα μεταξύ των γειτόνων μας» και πως θεωρεί ότι «έχει έρθει προ πολλού η ώρα να βρεθεί λογικός συμβιβασμός, ο οποίος να επιτρέψει στη χώρα αυτή να πάει μπροστά».

Σε άλλη ερώτηση εάν η Σόφια έχει αντιληφθεί εποικοδομητικές ενδείξεις στις διμερείς διαπραγματεύσεις που έχει με τα Σκόπια για τη Διακήρυξη φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε:

«Πιστεύω, ότι η ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της καθεμιάς υποψήφιας χώρας υπάγεται σε τρία κριτήρια. Πρώτον, είναι οι μεταρρυθμίσεις με γνώμονα της εναρμόνισης της νομοθεσίας της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεύτερον, είναι η περιφερειακή συνεργασία. Και τρίτον, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτά τα τρία κριτήρια πρέπει να εκπληρωθούν, ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς όλες τις προκλήσεις, τις οποίες η περιοχή μας έχει κληρονομήσει από το παρελθόν».
Στο σχέδιο της Διακήρυξης προτείνονται η αμοιβαία άρνηση από μειονοτικές και εδαφικές διεκδικήσεις, η εγκατάλειψη της «γλώσσας του μίσους» στις διμερείς σχέσεις, η παύση της πρακτικής της «κλοπής της ιστορίας» και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της έμπρακτης απόδειξης της προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αρχές και πολιτικές καλής γειτονίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στο πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου ένθετου περιοδικού Publika της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik, λέει ότι δεν σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις, ενώ θεωρεί ότι όλο και περισσότεροι πολίτες της χώρας του είναι υπέρ της διακοπής των διαπραγματεύσεων για το θέμα του ονόματος
Bookmark and Share