Την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών, λόγω της κρίσης, να βοηθήσουν με δανειοδότηση τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκμεταλλεύεται μια τουρκική τράπεζα: η Ziraat Bank.
Η Ziraat Bank είναι ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός με παρουσία σε όλες τις κρίσιμες για την Τουρκία περιοχές (καυκάσιες δημοκρατίες, Βοσνία, Βουλγαρία, Σκόπια, τουρκοκυπριακός τομέας κ.ά), με έδρα την Κομοτηνή αλλά και...υποκατάστημα στην Αθήνα, που φαίνεται να αξιοποιεί στο έπακρο τη δύσκολη εθνική μας συγκυρία.
Και λέμε «αξιοποιεί» καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», φτάνει στο σημείο σήμερα να χορηγεί πολλά επιχειρηματικά και αγροτικά δάνεια έναντι υποθηκών και όχι μόνο σε μουσουλμάνους πολίτες της Θράκης, όπως αρχικά είχε ξεκινήσει, αλλά και σε περισσότερους από 250 Έλληνες πολίτες και επιχειρηματίες που βρίσκονται σε δυσκολία. Σε επιχειρηματίες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται και δίχως να μπορούν να βρουν άλλο τραπεζικό καταφύγιο θέλγοντας από τις γενναιόδωρες προσφορές της τράπεζας, οι οποίες καταγγέλλονται από Έλληνες βουλευτές ως «αθέμιτες και εθνικά προκλητικές».
Την ίδια ώρα μέχρι και το Επιχειρηματικό Επιμελητήριο της Κομοτηνής έχει τις καταθέσεις τους την τράπεζα. Το θέμα είναι γνωστό στην κοινωνία της Ροδόπης εδώ και αρκετό καιρό. Όσο κι αν η ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας μπορεί να συμβάλει στο ξεπέρασμα των παραδοσιακών αγκυλώσεων και συγκρούσεων, θα πρέπει τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις να γίνονται με κανόνες. Η αγορά σκοτώνει τον εθνικισμό. Δεν θα πρέπει όμως να συμβεί το αντίθετο, ο εθνικισμός να σκοτώσει την αγορά. Σε αντίθετη περίπτωση τον λογαριασμό πληρώνουν οι λαοί. Και ο λογαριασμός είναι βαρύς δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Ο ίδιος, από την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με την δράση της Ziraat Bank, όμως η ενεργοποίηση στην Τουρκία της Εθνικής Τράπεζας μέσω της εξαγοράς της Finansbank πάγωσε την όποια κριτική στα τουρκικά σχέδια στη Θράκη. Σήμερα όμως η κατάσταση φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κι αυτό διότι πολλοί είναι οι συμπατριώτες μας οι οποίοι φτάνουν στο σημείο να λαμβάνουν δάνεια με υπέρ το δέον ευνοϊκούς όρους ( ο ανταγωνισμός μιλά ακόμα ακόμα και για πιθανότητα παρέμβασης και ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος), με αντάλλαγμα την υποθήκη γαιών και κτιρίων σε ευαίσθητα εθνικά εδάφη.
Κύκλοι της αγοράς μιλούν για τουλάχιστον 150 καταθέτες στην Αθήνα και πάνω από 100 Έλληνες στην υπόλοιπη χώρα που προσέτρεξαν για βοήθεια στην τράπεζα μέσα στο 2010.
Η κρυφή δράση των τουρκικών offshore
Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης, εξαιτίας του εθνικά ευαίσθητου χαρακτήρα της περιοχής η αγορά γαιών δεν επιτρέπεται λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει όχι από τρίτες εκτός Ε.Ε χώρες, αλλά ενδεχομένως από εταιρικά σχήματα που δρουν στην κοινή μας πατρίδα, την Ευρώπη. Έγκαιρες πηγές μας πάντως αναφέρονται σε τουρκικές offshore εταιρείες οι οποίες με έδρα την Κύπρο και την Μάλτα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εξαγορές γαιών και οικιών, σε περιπτώσεις που οι συμπατριώτες μας δεν κατορθώσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
ΠΗΓΗ : Πρώτο Θέμα
Post Top Ad
Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010
Home
Unlabelled
Τουρκική εισβολή με φθηνά δάνεια