Την ενίσχυση της ΕΚΤ θα αντιτάξει η Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Την ενίσχυση της ΕΚΤ θα αντιτάξει η Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής

Έτοιμο να ανάψει το πράσινο φως σε μία αύξηση των κεφαλαίων της ΕΚΤ που θα τις δώσουν μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων είναι έτοιμο τo...Βερολίνο την ώρα που αρνείται κατηγορηματικά τόσο την αλλαγή της φύσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης όσο και της έκδοσης ευρωομολόγων.

Πράσινο φώς σε μία αύξηση κεφαλαίων της ΕΚΤ για την καλύτερη αντιμετώπιση της κρίσης φαίνεται να είναι έτοιμο να ανάψει το Βερολίνο, σύμφωνα με δηλώσεις ανώνυμου κυβερνητικού αξιωματούχου στα διεθνή ΜΜΕ. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην τακτική διήμερη συνεδριάση των μελών του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας που αρχίζει σήμερα και εφόσον κριθεί χρήσιμο θα τεθεί και επισήμως αίτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 16 Δεκεμβρίου.

Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι μία εξέλιξη που πρώτον θα δώσει την ευχέρεια στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε πιο επιθετικές παρεμβάσεις, θα ελαχιστοποιήσει πιθανές ζημιές απ’ τα ομόλογα που αγοράζει και τρίτον θα της δώσει πολύτιμο χώρο κινήσεων σε μία μελλοντική πιθανή αναδιάρθρωση χρεών.

Η λύση της αύξησης Κεφαλαίων απ’ την Κεντρική Τράπεζα κέρδισε έδαφος μετά το «όχι» της γερμανικής πλευράς στις εκκλήσεις του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας να αλλάξει χαρακτήρα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να μπορεί να προχωρά σε αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά βοηθώντας το ρόλο της ΕΚΤ. Η τελευταία με περιορισμένες εως τώρα παρεμβάσεις προσπαθεί να περιορίσει τους κλυδωνισμούς στις περιφερειακές αγορές της Ευρωζώνης. Μάλιστα απ’ τον περασμένο Μάιο έχει αγοράσει συνολικά κρατικά χρέη ύψους 72 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο η Γερμανία δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει ρόλο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως συνέστησε μέσω δηλώσεων ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, και ταυτόχρονα απέκλεισε για ακόμα μία φορά οποιαδήποτε συζήτηση στη Σύνοδο για την έκδοση ευρωομολόγων.

Παρ’ όλα αυτά τα πιο πάνω θέματα πιθανόν να συζητηθούν στο δείπνο των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ ως μία μελλοντική προοπτική
Bookmark and Share