"Η Ελλάδα επιθυμεί να τελειώσει η διαμάχη για τα Ελγίνεια μάρμαρα" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

"Η Ελλάδα επιθυμεί να τελειώσει η διαμάχη για τα Ελγίνεια μάρμαρα"

Η Ελλάδα αναζητά να βάλει τέλος στην διαμάχη σε σχέση με τα Ελγίνεια μάρμαρα μέσω ενός μακροχρόνιου δάνείου ανταλλαγής έργων τεχνης.

Σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Times» ο...
Πέτρος Γερουλάνος επισήμανε ότι η Αθήνα θα προσφέρει στο Βρετανικό Μουσείο μια συλλογή των πιο αξιόλογων έργων ελληνικής κλασσικής τέχνης, αλλάζοντας την έκθεση μετά από ορισμένα χρόνια, προσφέροντας την ευκαιρία στο Λονδίνο να φιλοξενεί πλούσιες συλλογές με αγάλματα και γλυπτά από την αρχαία Ελλάδα.
Η ελληνική προσφορά, αναφέρουν οι«Times» είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η διένεξη μεταξύ των δύο χωρών. Ο υπουργός στην συνέντευξη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναγνωρίσει την κυριότητα από το Βρετανικό Μουσείο όμως ο ίδιος δίνει βάρος στην πολιτική και ηθική πίεση για την επιστροφή τους των μαρμάρων. «Ο χρόνος έχει εξαντληθεί, ο βρετανικός λαός τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους και η λογική των επιχειρημάτων του Βρετανικού Μουσείου εξασθενεί».

Από την πλευρά του Βρετανικού Μουσείου επισημαίνεται ότι δεν έχει γίνει ακόμα επίσημα κάποια πρόταση, όμως κάτι τέτοιο δεν θα άλλαζε την μέχρι τώρα πολιτική τους. «Αυτό σημαίνει ότι τα γλυπτά θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος της παγκόσμιας συλλογής του Μουσείου». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πέτρος Γερουλάνος θα επιδιώξει να συναντήσει κυβερνητικό παράγοντα ή τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου σε φιλικό κλίμα και όχι υπό συνθήκες που θυμίζουν περασμένες εποχές.
Bookmark and Share