Μαχητικό αεροσκάφος ...made in Turkey - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μαχητικό αεροσκάφος ...made in Turkey

Στην κατασκευή του πρώτου πολεμικού της αεροσκάφους προχωρά η Τουρκία, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας, Βετζντί Γκιονούλ.
Την απόφαση αυτή έλαβε, σύμφωνα με τον υπουργό, η τουρκική κυβέρνηση ύστερα από...
τετράωρη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, κατέστη αναγκαία, καθώς οι προσφορές που είχαν υποβληθεί για την κατασκευή του αεροσκάφους από την αμερικανική εταιρεία Sikorsky και την ιταλική Augusta Westland δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

Ο κ. Γκιονούλ πρόσθεσε ότι δόθηκαν κατευθύνσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την κατασκευή του πρώτου πολεμικού αεροσκάφους νέας γενιάς παρόμοιο με το F-16 ή με το πιο εξελιγμένο, το F-35.

Η Τουρκία έχει δώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας, με συνέπεια να καλύπτει πλέον σημαντικό μέρος των αναγκών της για τον εξοπλισμό της από εγχώριες πηγές, ενώ, παράλληλα, έχει προχωρήσει και σε συμπαραγωγές σε συνεργασία με μεγάλες και «επώνυμες» ξένες εταιρείες.

Κορυφαία στον τομέα αυτόν είναι η τουρκική βιομηχανία Aselsan που κατέχει φέτος την 86η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του κλάδου.

Η Aselsan δραστηριοποιείται από το 1975 στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων για στρατιωτική χρήση για τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις. Τα δε κέρδη της ανήλθαν το 2009 στα 643,1 εκατ. δολάρια.
Bookmark and Share