WikiLeaks:Συνεχίζει τον κύκλο των αποκαλύψεων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks:Συνεχίζει τον κύκλο των αποκαλύψεων

Αύριο αναμένεται το επόμενο «πακέτο» δημοσιεύσεων από τα διπλωματικά αρχεία των ΗΠΑ.

«Είναι ο καλύτερος φίλος μας, δεν υπάρχει άλλος που να υποστηρίζει την αμερικανική πολιτική με τέτοια συνέπεια όσο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι». Αυτά δήλωσε η υπουργός...Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, χθες από την Αστάνα του Καζακστάν, όπου βρέθηκε μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό για τη σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ηταν μία, από τις πολλές που θα ακολουθήσουν, προσπάθεια της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να δικαιολογήσει τα «αδικαιολόγητα» που αποκαλύφθηκαν όταν ο ιστοτόπος WikiLeaks δημοσίευσε τα διπλωματικά αρχεία των ΗΠΑ. Και ενώ οι αποκαλύψεις συνεχίζονται, με νέα δημοσιεύματα από τα ΜΜΕ που έχουν στη διάθεσή τους το υλικό του WikiLeaks, η Ουάσιγκτον μοιάζει ανίκανη να θωρακίσει ικανοποιητικά τα ηλεκτρονικά της συστήματα, εκτίμηση που οδήγησε στην απόφαση να «σφραγίσουν» χθες δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών του στρατού από τη βάση δεδομένων των διπλωματικών αρχείων.

Πρόκειται για το δίκτυο εσωτερικής διακίνησης απορρήτων εγγράφων, γνωστό και ως SIPRNet, το οποίο η Αμερικανοί θεωρούν ως τη «βασική πηγή» των πληροφοριών του ιστοτόπου. Σε ακόμη μία προσπάθεια θωράκισης των απορρήτων των ΗΠΑ, η Ιντερπόλ έσπευσε την Τρίτη να εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Αυστραλιανού ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται στη Σουηδία για βιασμό και άλλα σεξουαλικά αδικήματα.

Εφεση
Ο συνήγορος του Ασάνζ, πάντως, κατέθεσε χθες έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας ζητώντας την ακύρωση του εντάλματος σύλληψης του πελάτη του. Δικαστικοί κύκλοι στην Ουάσιγκτον, πάντως, βεβαιώνουν ότι, ακόμη και στην περίπτωση που ο Ασάνζ επισκεφθεί τις ΗΠΑ και συλληφθεί, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα καταφέρει να στηρίξει κατηγορίες κατασκοπίας εναντίον του, αφού θα πρέπει να αποδείξει ότι ο Ασάνζ είχε διασυνδέσεις με τρίτη χώρα και ότι σκόπευε να παραδώσει τις πληροφορίες του σε αυτήν.
Από τις τελευταίες αποκαλύψεις, πάντως, οι σημαντικότερες αφορούν:
Την άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ που επέκρινε προεκλογικά τόσο τον νυν πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν για έλλειψη εμπειρίας.
Το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που χαρακτηρίζεται από τους Αμερικανούς «ευφυής πολιτικός», αλλά αυταρχικός που καταδυναστεύει τους συνεργάτες του. Ο Σαρκοζί φέρεται να είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο, όταν προγραμμάτιζε επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία με την Κάρλα Μπρούνι χωρίς το ζεύγος να έχει προχωρήσει σε? γάμο.
Ένα χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, ο Αμερικανός πρέσβης έκρινε ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν «είναι ο πιο ικανός εκ των σοσιαλιστών υποψηφίων, αλλά του λείπει ο ζήλος».
Bookmark and Share