Πορτογαλία: Κατάφερε να διαθέσει ομόλογα 1 δισ. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Πορτογαλία: Κατάφερε να διαθέσει ομόλογα 1 δισ.

Στην έκδοση ομολόγων διάρκειας 2,5 ετών και ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν μέσω private placement, προχώρησε η Πορτογαλία, την ώρα που πασχίζει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι έχει ακόμα πρόσβαση στην αγορά και επομένως δεν χρειάζεται να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Τα ομόλογα... λήξης Ιουλίου 2012 με μηδενικό κουπόνι πουλήθηκαν σε συμφωνία την οποία διοργάνωσε η Deutsche Bank.
Η Πορτογαλία σκοπεύει να εκδώσει ομόλογα ύψους 20 δισ. ευρώ φέτος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό αλλά και τις λήξεις χρεών της φέτος.
Ωστόσο, το Reuters μιλά για ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Λισσαβόνα από τη Γερμανία και τη Γαλλία να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης των 750 δισ. ευρώ.
Όπως ανέφερε στο πρακτορείο ανώτερη πηγή της Ευρωζώνης, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα επίσημες διαπραγματεύσεις, όμως, κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις γίνονται από τον Ιούλιο. Η Φιλανδία και η Ολλανδία φέρονται να συντάσσονται με τη γαλλογερμανική πρόθεση, αλλά η Λισσαβόνα διαψεύδει ότι έχει δεχτεί σχετικές πιέσεις.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ευρωπαίοι βιάζονται να εντάξουν την Πορτογαλία στο μηχανισμό διάσωσης για να προφυλάξουν την Ισπανία, της οποίας οι δανειακές ανάγκες ενδέχεται να ξεπερνούν τους πόρους που έχει στη διάθεσή του το fund των 750 δισ. ευρώ.
Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή πάντως υπολόγισε το ύψος του ενδεχόμενου πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας στα 60-80 δισ. ευρώ.
Bookmark and Share