"Εσωτερικό κούρεμα"-"ελεγχόμενη πτώχευση" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

"Εσωτερικό κούρεμα"-"ελεγχόμενη πτώχευση"

Ιδού το σύστημα της Ε.Ε..

Ο μηχανισμός επαναγοράς ομολόγων απο τα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά κράτη, ουσιαστικά προκαλεί μια «ελεγχόμενη πτώχευση» στο εσωτερικό των ευρωπαικών θεσμών, χωρίς να δημιουργεί ζημιές στους...επενδυτές που κατέχουν τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Η εταιρία «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας” ή EFSF (αυτό που ονομάζουμε μηχανισμός στήριξης - πρόκειται περί εταιρίας με έδρα το Λουξεμβούργο και μετόχους της ευρωπαικές χώρες) θα προτείνει στις πιστώτριες τράπεζες να της πουλήσουν τα ομόλογα των “επικίνδυνων” χωρών σε κάποια τιμή που θα συμφωνήσουν. Οι τράπεζες θα αποφασίζουν αν θα τα πουλήσουν ή όχι, εθελοντικά.
Στη συνέχεια η EFSF θα απευθύνεται στις εκδότριες χώρες και θα τις ρωτάει αν θέλουν να επαναγοράσουν τα ομόλογα τους σε μια τιμή που θα συμφωνήσουν και η οποία θα τους εξασφαλίζει οτι μπορούν να πληρώσουν άνετα τους τόκους και το κεφάλαιο σε κάποια χρόνια. Μέσω αυτής της διαδικασίας, οι υπερχρεωμένες χώρες ουσιαστικά αναδιαρθρώνουν το χρέος τους, χωρίς να δημιουργούν ζημιά στις πιστώτριες τράπεζες και τους ιδιώτες ομολογιούχους. Πρόκειται δηλαδή για μια “ελεγχόμενη πτώχευση”, ενα “εσωτερικό κούρεμα” της αξίας των ομολόγων.
Ταυτόχρονα με τη συμφωνία επαναγοράς, οι ευρωπαικοί θεσμοί εξασφαλίζουν οτι οι πιστώτριες χώρες θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να πετύχουν δημοσιονομική σταθερότητα και μαζί, άνοιγμα των αγορών, προσαρμογή σε όλες τις ευρωπαικές οδηγίες κλπ. Η οικονομία τους είναι υπο διαρκή επιτήρηση.

Στο μεταξύ η εταιρία EFSF προχωρεί στην έκδοση ομολόγων όπως αυτή που διενήργησε χθές ώστε να αντλήσει κεφάλαια απο τις διεθνείς αγορές. Κεφάλαια που τα χρειάζεται για να αγοράζει το χρέος απο τις πιστώτριες τράπεζες. Τα ομόλογα της EFSF είναι αξιολογημένα απο τους τρείς μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, Standard and Poor, Moody’s και Fitch με τον ανώτατο βαθμό αξιολόγησης, ΑΑΑ. Και φυσικά γίνονται ανάρπαστα απο τις αγορές.

Αυτό είναι το σύστημα που έχει βρεί η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κρίση του χρέους και ο μηχανισμός διασφάλισης που θα κληθούν να δημιουργήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στις επόμενες Συνόδους Κορυφής, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Είναι ασφαλώς μια κλασσική και πρακτική λύση για τη μετατροπή ενός αφερέγγυου οφειλέτη, σε φερέγγυο. Το ζήτημα είναι αν τελικά οι ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν, αφού οι διαρροές του παρασκηνίου μιλάνε για πολύ σκληρούς όρους που θέτει η Γερμανία προκειμένου να δεχτεί να αυξήσει τα κεφάλαια της εταιρίας EFSF και να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου. Δεν είναι καθόλου βέβαιον οτι θα συμφωνήσουν με αυτούς τους όρους όλες οι χώρες.
Bookmark and Share