"Δώρα-έκπληξη" με μεγάλες ανατροπές για την... τέταρτη δόση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

"Δώρα-έκπληξη" με μεγάλες ανατροπές για την... τέταρτη δόση

Υπό την πίεση των δεσμεύσεων του μνημονίου και για να διασφαλίσει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο της τρόικας, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο πρώτο...τρίμηνο του έτους να προχωρήσει σε δέκα μεγάλες ανατροπές στην οικονομία ανεβάζοντας ταχύτητες και αψηφώντας το πολιτικό και κοινωνικό κόστος.
Πρόκειται για ρυθμίσεις που αφορούν περικοπές στις μισθολογικές και κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις στη φορολογία, αναδιάταξη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την καυτή δημοσιονομική πρόκληση της οριστικοποίησης του πακέτου των πρόσθετων μέτρων ύψους 12 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2014, ενώ θα είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να λάβει έκτακτα μέτρα για τη διόρθωση τυχόν αποκλίσεων στον προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στις δράσεις, που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Μάρτιο, περιλαμβάνονται η μείωση των αμοιβών και των κοινωνικών παροχών, η συγχώνευση και κατάργηση εκατοντάδων επιχειρήσεων, φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, το ψαλίδισμα των λειτουργικών κονδυλίων και των επιχορηγήσεων σε υπουργεία, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, η άρση των περιορισμών στην άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, η καθιέρωση νέου τύπου τεκμηρίων στους φοροελέγχους, η αυστηροποίηση των ποινών για τη φοροδιαφυγή και τους επίορκους εφοριακούς, η σταδιακή αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και οι ανατροπές στο εργασιακό, ασφαλιστικό και μισθολογικό καθεστώς των εργαζομένων στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα το πακέτο των μέτρων που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους περιέχει:
•Περαιτέρω κλείσιμο της κρατικής στρόφιγγας. Καθιερώνεται μηνιαίο πλαφόν στις δαπάνες του προϋπολογισμού με μείωση των χρημάτων που θα εκταμιεύονται, περικοπή κατά 5% των δαπανών των υπουργείων και 15%-25% των λειτουργικών δαπανών στις ΔΕΚΟ.
•Συρρίκνωση της κρατικής επιδότησης στις παρεχόμενες από τις ΔΕΚΟ υπηρεσίες και αύξηση των τιμολογίων τους, έτσι ώστε να προσεγγίζουν το πραγματικό κόστος.

ΠΛΑΦΟΝ
Καθιερώνεται μηνιαίο πλαφόν στις δαπάνες του προϋπολογισμού με μείωση των χρημάτων που θα εκταμιεύονται.

ΜΙΣΘΟΙ
Η καθιέρωση του νέου μισθολογίου θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές πάνω από ένα ορισμένο ύψος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Δρομολογείται μείωση μισθών και ευελιξία στο ωράριο και στις απολύσεις.


Νέο ψαλίδι στους μισθούς, έρχονται φόροι και απολύσεις

Το σκληρό σενάριο προβλέπει οι κοινωνικές παροχές να βαίνουν μειούμενες για όσους έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 6.500 ευρώ και θα καταργούνται από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω.


«Λουκέτα» σε μη βιώσιμες ΔΕΚΟ και άλλους φορείς και οργανισμούς και κατάργηση των λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού. Συνολικά αναμένεται να καταργηθούν 200-300 οργανισμοί και υπηρεσίες.

Απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο, καθώς και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού στις υπό συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσίες με προσαρμογή του εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος με βάση το σύστημα που ισχύει στον φορέα υποδοχής.

Καθιέρωση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο που θα επιφέρει μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές πάνω από ένα ορισμένο ύψος (πιθανότατα άνω των 1.800 ευρώ τον μήνα) μέσω της κατάργησης δεκάδων επιδομάτων στον στενό δημόσιο τομέα, της συρρίκνωσης των μισθολογικών κλιμακίων και της αύξησης του χρόνου ωρίμανσης. Με το νέο σύστημα ορισμένα επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, οι συνολικές αποδοχές θα εξομοιωθούν με εκείνες του ιδιωτικού τομέα και θα συνδεθούν με την παραγωγικότητα, το αντικείμενο εργασίας και τα προσόντα του υπαλλήλου, η σημερινή μισθολογική ψαλίδα θα κλείσει και θα αυξηθούν οι ημερήσιες ώρες εργασίας από τις 7 στις 8.

Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων με στόχο την περικοπή του σχετικού κονδυλίου κατά 150 εκατ. ευρώ εντός του 2011. Το μοντέλο θα επεκταθεί σταδιακά σε όλα τα κοινωνικά βοηθήματα και τις εισοδηματικές ενισχύσεις με πυξίδα μελέτη του ΟΟΣΑ που θα αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και τη σκοπιμότητα του υφιστάμενου πλέγματος των κοινωνικών παροχών και θα προσδιορίζει ποια θα πρέπει να περικοπούν ή και να καταργηθούν.

Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με νόμο-πλαίσιο. Η αρχή θα γίνει με τους δικηγόρους, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, φαρμακοποιούς συμβολαιογράφους, ορκωτούς λογιστές.

Κατάταξη των υπαλλήλων όλων των τραπεζών στο ίδιο καθεστώς με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς της τράπεζας. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις αποδοχών και ευελιξία στο ωράριο εργασίας και στις απολύσεις.

Αύξηση της φορολογίας στις μεταβιβάσεις και στην κατοχή ακινήτων. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων εκατοντάδες οικισμοί σε όλη τη χώρα και σε δεύτερη φάση θα αυξηθούν μέχρι και 100% οι τιμές της εφορίας με στόχο να προσεγγίσουν τις αγοραίες.

Ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού με την καθιέρωση νέου τύπου τεκμηρίων και αντικειμενικών κριτηρίων και στοχευμένους ελέγχους από ειδικές ομάδες σε φορολογούμενους που βρίσκονται σε υψηλή ζώνη κινδύνου για φοροδιαφυγή. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων θα γίνουν αυστηρότερες οι ποινές και οι κυρώσεις και θα απολύονται από την υπηρεσία οι επίορκοι εφοριακοί.
ΕΘΝΟΣ
Bookmark and Share