Συγκρουσιακό κλίμα για τα κλειστά επαγγέλματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Συγκρουσιακό κλίμα για τα κλειστά επαγγέλματα

Σκληρή γραμμή απέναντι στις αντιδράσεις κρατά ως τώρα η κυβέρνηση.

Σκληρή γραμμή απέναντι στις αντιδράσεις επαγγελματικών κλάδων κρατά η κυβέρνηση που φαίνεται αποφασισμένη να...προχωρήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των επαγγελμάτων τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, χαρακτήρισε «αναμενόμενες» τις αντιδράσεις των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων. Τόνισε ωστόσο ότι η αποφασιστικότητα και η τόλμη της κυβέρνησης να προχωρήσει τις σχετικές αλλαγές είναι δεδομένη.
Ταυτόχρονα ο κ. Πεταλωτής δήλωσε πως περιμένει όλες οι επαγγελματικές ομάδες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, και κάλεσε όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να κατανοήσουν το ρόλο τους «και μάλιστα όταν ασκούν ένα επάγγελμα για το οποίο τους παρέχεται άδεια κατά παραχώρηση από την ελληνική πολιτεία».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σχολίασε: «Είμαστε έτοιμοι όταν θα έρθει να το δούμε. Αν ήταν θα είχε έρθει ως κατεπείγον».

Ρήξη με μηχανικούς - φαρμακοποιούς

Οι διαπραγματεύσεις με τους μηχανικούς έχουν οδηγηθεί σε πλήρες αδιέξοδο, με αιχμή του δόρατος την άρση της ελάχιστης αμοιβής. Καταπέλτης, ωστόσο, υπήρξε και η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλλει πρόστιμο 60.000 ευρω στο Τ.Ε.Ε. για τον προσδιορισμό ελάχιστων αμοιβών κατά παράβαση της συνθήκης λειτουργίας της Ε.Ε.

Οι μηχανικοί δηλώνουν αμετακίνητοι ως προς την άρση της ελάχιστης αμοιβής και θέτουν ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, ενώ αντιδρούν και στην αποσύνδεση του πτυχίου με την ανάληψη δημόσιων έργων.
Την ίδια ώρα, βαθαίνει η ρήξη κυβέρνησης φαρμακοποιών με αιτία το σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος που προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος.
Μεταξύ άλλων οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του ωραρίου, τα πληθυσμιακά κριτήρια και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ενώ «λουκέτο» θα μπει στα φαρμακεία όλης της χώρας την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή και τις ίδιες μέρες την επόμενη εβδομάδα.

Οι δικηγόροι

Σε τριήμερη αποχή προχωρούν την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19, 20, 21 Ιανουαρίου οι δικηγόροι όλης της χώρας, εκτός των Αθηνών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ορισμένες του νομοσχεδίου που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα αποφασίσει την Τετάρτη για το αν θα κατέλθουν σε απεργία ή όχι οι δικηγόροι της πρωτεύουσας.
Οι δικηγόροι συμφωνούν με την μετατροπή της ελάχιστης αμοιβής σε νόμιμη αμοιβή στην διαφήμιση υπό όρους αλλά και στην απαγόρευση απόκτησης δεύτερης έδρας. Αντιδράσεις υπάρχουν από περιφερειακούς συλλόγους για την άρση των γεωγραφικών περιορισμών.

Οι συμβολαιογράφοι

Σε σύγκλιση απόψεων έχουν καταλήξει κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι για την προκαθορισμένη αμοιβή, την άρση των γεωγραφικών περιορισμών στα μεγάλα αστικά κέντρα, τον εκσυγχρονισμό του συμβολαιογραφικού κώδικα, την θέσπιση κώδικα δεοντολογίας, διατήρηση των περιορισμών για τη διαφήμιση, αλλά και των περιορισμό των θέσεων.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έρθει για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός της εβδομάδας
Bookmark and Share