ΠΓΔΜ: Μια Βουλή για ένα(!) κόμμα... - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΠΓΔΜ: Μια Βουλή για ένα(!) κόμμα...

Η χώρα κυβερνάται από ένα «αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και αντιλαϊκό καθεστώς», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καθώς και τρία ακόμη μικρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα, γνωστοποίησαν το απόγευμα την απόφαση τους να απέχουν από τις...εργασίες της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για «αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές».

«Το SDSM δεν προτίθεται να παράσχει νομιμοποίηση σε μία αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση. Από σήμερα, το SDSM δεν θα συμμετέχει στις εργασίες της Βουλής», δήλωσε ο κ.Τσερβένκοφσκι σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσερβένκοφσκι, το SDSM περνά στην άλλη πλευρά, με το λαό και ανάμεσα στο λαό, διότι η χώρα κυβερνάται από ένα «αντιδημοκρατικό, αυταρχικό και αντιλαϊκό καθεστώς».

«Στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι οι συνεχείς διχασμοί και αντιπαραθέσεις, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Η εικόνα του διχασμού που έχει προκληθεί είναι η ακόλουθη: ΜΜΕ εναντίον ΜΜΕ, δημοσιογράφοι εναντίον δημοσιογράφων, δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον καπνοπαραγωγών, ασθενείς εναντίον γιατρών, φοιτητές εναντίον καθηγητών», πρόσθεσε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο κ.Τσερβένκοφσκι κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να «φιμώσει» τα ΜΜΕ τα οποία ασκούν κριτική σε αυτήν και παρέπεμψε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των ΜΜΕ του ομίλου του Βέλια Ράμκοφσκι.

Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι το SDSM, με την απόφαση του να αποχωρήσει από την Βουλή, επιδιώκει την υπονόμευση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ενώ κατηγόρησε τον Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι προστατεύει το «οικονομικό έγκλημα» που διέπραξε ο Βέλια Ράμκοφσκι.

Αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι η απόφαση του SDSM να εγκαταλείψει τα έδρανα της Βουλής αναμένεται να οξύνει ακόμη περισσότερο την σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η οποία μαίνεται τους τελευταίους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) του Μέντουχ Θάτσι απέχει από τη Βουλή, από το καλοκαίρι του 2009, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν κάνει σεβαστά τα δικαιώματα της αλβανικής εθνικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ.

Πλέον στη Βουλή της ΠΓΔΜ θα βρίσκονται μόνον δύο μικρά κόμματα, ένα σλαβομακεδονικό, το «Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα» του Γιόβαν Μανασίεφσκι και ένα αλβανικό, η «Νέα Δημοκρατία» του Ίμερ Σελμάνι.

Το SDSM, το τελευταίο διάστημα, έχει ζητήσει επανειλημμένως τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαφθορά, νεποτισμό και αδυναμία αντιμετώπισης των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Ν.Γκρούεφσκι έχει απορρίψει το αίτημα του κόμματος του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για πρόωρες εκλογές και τον έχει κατηγορήσει ότι επιχειρεί να ξεσηκώσει τις κοινωνικές τάξεις κατά της κυβέρνησης και να οξύνει το πολιτικό κλίμα στη χώρα, για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.
Bookmark and Share