- Το 17% της επικράτειας αποτελείται από περιοχές υψηλής ακουστικής αξίας.
- 7 νομοί της χώρας περιλαμβάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% «περιοχές ησυχίας» (λίστα παρακάτω).
Η υλοποίηση των μελετών έγινε με...ηχομετρήσεις και επιστημονικούς υπολογισμούς και στη διενέργειά τους συμμετείχαν καθηγητές Πανεπιστημίου και διδάκτορες.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν, το 17% της ελληνικής επικράτειας αποτελείται από περιοχές υψηλής ακουστικής αξίας με τις οροσειρές της Πίνδου, της Ροδόπης και των Λευκών Ορέων στην Κρήτη να χαρακτηρίζονται ως οι απόλυτες «περιοχές ησυχίας». Το ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα ικανοποιητικό και οι ερευνητές καλούν την Πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία τους καθώς η ηχητική ταυτότητα ενός τοπίου θεωρείται στοιχείο βιοποικιλότητας.
Επτά νομοί
Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά νομοί της χώρας, αυτοί
της Δράμας,
της Ευρυτανίας,
των Ιωαννίνων,
της Καστοριάς,
των Τρικάλων,
των Χανίων
και της Χίου,
περιλαμβάνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% «περιοχές ησυχίας». Επίσης, τα σημαντικότερα σημεία συσσώρευσης των ήσυχων περιοχών βρέθηκαν σε τοποθεσίες υψηλής βιοποικιλότητας όπως η Πίνδος και η Πελοπόννησος.
«Αρχικά χαρτογραφήσαμε τα τρία βασικά δίκτυα ανθρώπινης δραστηριότητας -μεταφορών, αστικά κέντρα, βιομηχανικές περιοχές- και εξάγοντάς τα από το χάρτη ήταν δυνατός ο προσδιορισμός των ήσυχων περιοχών», εξηγεί η διδάκτωρ Βιολογίας στο ΑΠΘ κ. Νεύτα- Ελευθερία Βότση, η οποία συμμετείχε στην έρευνα. «Τόσο οι περιοχές θορύβου όσο και οι ήσυχες περιοχές συνδυάστηκαν με χάρτες υψομέτρου και κάλυψης γης προκειμένου να προσδιοριστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους».
Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο της Ακουστικής Οικολογίας με την οποία ασχολούνται τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιστήμονες.
Κ. Ροββα