Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας

Ερχονται μετατάξεις στα νοσοκομεία, «λουκέτο» σε κλινικές, αξιολόγηση και κίνητρα σε υπαλλήλους..., ετοιμάζει η Επιτροπή Σοφών για την Υγεία! Σε πρώτη φάση, η Επιτροπή δίνει προτεραιότητα στη σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, καθηγητή πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, κ. Ηλία Μόσιαλο, «με τη σημερινή διάταξη είναι του προηγούμενου αιώνα».

Εφημερίες
Όπως εξήγησε, κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, «δεν μπορεί σε μία απόσταση 10 χιλιομέτρων να υπάρχουν 4-5 νοσοκομεία τα οποία αν και συγκεντρώνουν 7-8 οφθαλμίατρους, δεν μπορούν να εφημερεύσουν. Εάν δημιουργηθεί μία οφθαλμολογική κλινική σ' ένα νοσοκομείο με τη μετακίνηση των γιατρών σ' αυτή, τότε και εφημερίες θα καλύπτονται και εκπαίδευση προσωπικού θα γίνεται και καλύτερες υπηρεσίες θα παρέχονται».
Οπως είπε, για να υπάρχει αποτέλεσμα στην απόδοση του συστήματος Υγείας θα πρέπει «να ξεφύγουμε από τη σημερινή διάταξη των υπηρεσιών υγείας». Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη για παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους στο σύστημα ενώ προανήγγειλε και καθιέρωση συστήματος αξιολόγησής τους.

Ο κ. Μόσιαλος, έκανε λόγο για δαιδαλώδη κατάσταση στο σύστημα υγείας «όπου ενώ ξοδεύουμε όλο και περισσότερα, επιτυγχάνουμε σαφώς λιγότερα». Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: η Ελλάδα είναι η 6η χώρα παγκοσμίως σε επίπεδο δαπανών υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ (πάνω από 10%), αλλά η δεύτερη χειρότερη παγκοσμίως (μετά τις ΗΠΑ) σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των πολιτών. Οπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής παρά τις υψηλές δαπάνες υγείας, μέσα σε μία 20ετία «κατρακυλήσαμε» ως χώρα από την 4η στη 14η θέση όσον αφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης του πληθυσμού.

Ανάλογη είναι και η εικόνα σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, όπου σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, στην Ελλάδα καταγράφεται υπερπληθώρα ιατρικού προσωπικού: «έχουμε 25.000 γιατρούς για 35.000 κλίνες τη στιγμή που στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά μέσο όρο αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά τέσσερις κλίνες». Οπως είπε, συνολικά στην Ελλάδα υπάρχουν 70.000 γιατροί, ενώ ταυτόχρονα μονάδες υγείας είναι υποστελεχωμένες.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παρευρέθη στη συνεδρίαση, ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται για μία ακόμη επιτροπή, το αποτέλεσμα της οποίας δεν θα επηρεάσει». Οπως είπε χαρακτηριστικά το πόρισμα της επιτροπής δεν θα γίνει «τόμος που θα μπει στη βιβλιοθήκη του υπουργού», «κατά τα ελλαδίτικα», αλλά θα περιγράφει «παρεμβάσεις αποφασιστικού χαρακτήρα που θα χρωματίσουν τις πολιτικές τις οποίες θα ακολουθήσει το υπουργείο».

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες της Επιτροπής υπογράμμισε πως πρόκειται για μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών της υγείας που σε συνεργασία με την τρόικα:

Το Μάρτιο θα παραδώσει ένα πόρισμα με την πρώτη αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και θα προτείνει βελτιωτικές κινήσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Στο τέλος Μαΐου θα παραδώσει το τελικό της πόρισμα στο οποίο θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ενώ θα παρουσιάζει προτάσεις σε θέματα, όπως: ενοποιημένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας, χρηματοδότηση, εναρμόνιση πακέτων υγείας για όλους τους ασφαλισμένους, μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών.

Ποσοτικοί στόχοι
Σύμφωνα με τον υπουργό το πόρισμα των ειδικών της υγείας θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του Α.Ε.Π. μικρότερο του 6% ετησίως.
Οπως είπε ο κ. Λοβέρδος, «με βάση το συγκεκριμένο πόρισμα, η κυβέρνηση υιοθετεί ένα πρόγραμμα δράσεων για την υγεία μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011 ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους».

Πού εστιάζει η Eπιτροπή Σοφών

•Αμεση προτεραιότητα η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων με μετατάξεις προσωπικού.
•Θα κλείσουν κλινικές και τμήματα νοσοκομείων.
•Θα δοθούν κίνητρα στους εργαζόμενους στο EΣY, ενώ θα θεσμοθετηθεί και η αξιολόγησή τους.
•Tο Mάρτιο το πρώτο πόρισμα με προτάσεις για βελτίωση του Συστήματος.
•Στο τέλος Mαΐου το τελικό πόρισμα με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν.Πηγή Ημερησία.
Bookmark and Share