“Νόμιμη η επίθεση κατά του στολίσκου για τη Γάζα” λένε οι Ισραηλινοί - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

“Νόμιμη η επίθεση κατά του στολίσκου για τη Γάζα” λένε οι Ισραηλινοί

Απαλλακτικό για τους στρατιώτες που σκότωσαν εννέα Τούρκους ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αναμένεται να είναι το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας του Ισραήλ για...την υπόθεση, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το πόρισμα της προκαταρκτικής έκθεσης οι στρατιώτες έδρασαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στην εφαρμογή του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας και τη νηοψία που επενέργησε κατά του στολίσκου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Οι Αρχές του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους όταν δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρια από ακτιβιστές που επέβαιναν στο σκάφος Μαβί Μαρμαρά.
Η επιτροπή, υπό τον απόστρατο στρατοδίκη Γιακόβ Τιρκέλ, συστήθηκε τον περασμένο Ιούλιο από την κυβέρνηση για να εξετάσει τη νομιμότητα της επιχείρησης κατά του τουρκικού πλοίου. Κατά τους τελευταίους μήνες εξέτασε τον πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Αμύνης Εχούντ Μπαράκ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγό Γκάμπι Ασκενάζι. Ωστόσο κανείς αξιωματικός και οπλίτης που συμμετείχε στην επίθεση δεν παρουσιάστηκε ενώπιον της επιτροπής.
Η έκθεση των ισραηλινών αρχών θα διαβιβασθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο οποίος έχει συστήσει δική του, τετραμελή, ερευνητική ομάδα, στην οποία μετέχουν ένας Τούρκος και ένας Ισραηλινός, για να εξετάσει τα γεγονότα.
Bookmark and Share