Μείωση των ελλειμμάτων και βιωσιμότητα των 3 μεγάλων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) ως το 2060 διαπιστώνει η μελέτη της εθνικής αναλογιστικής αρχής που δόθηκε στη....Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.
Το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται στις αλλαγές που προέκυψαν από την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία περιλαμβάνει αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων. Βασική παραδοχή της μελέτης αποτελεί επίσης ότι θα δίνονται 12 συντάξεις, κάτι που σημαίνει ότι η όποια συζήτηση για επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης δεν ευσταθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει το συμπέρασμα ότι «για τις κύριες συντάξεις δε θα χρειασθούν άλλες αλλαγές. Δεν θα χρειαστούν παραπέρα αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων». Διευκρίνισε όμως ότι αυτό δεν αφορά τις επικουρικές συντάξεις στις οποίες θα υπάρξουν αλλαγές με βάση τις αναλογιστικές μελέτες που θα πραγματοποιηθούν στα επικουρικά ταμεία.
Παρά τις σκληρές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τα αισιόδοξα μηνύματα της αναλογιστικής μελέτης τα ελλείμματα παραμένουν απλώς συγκρατούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Ο στόχος που φαίνεται να επιτυγχάνεται είναι η αύξηση της δημόσιας δαπάνης για το ασφαλιστικό να κυμανθεί στο 2,5% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες.
Για το ΙΚΑ συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το ετήσιο έλλειμμα για το 2030 από 2,21% του ΑΕΠ με βάση το προηγούμενο σύστημα μειώνεται με το νέο στο 0,22% του ΑΕΠ. Για το 2060 από 4,5% του ΑΕΠ στο 1,65% του ΑΕΠ. Για τον ΟΑΕΕ το έλλειμμα για το 2030 από το 1,28% του ΑΕΠ μειώνεται στο 0,78% του ΑΕΠ και για το 2060 από το 1,84% του ΑΕΠ στο 1,14% του ΑΕΠ. Για τον ΟΓΑ και το Δημόσιο (τα αναλυτικά στοιχεία του δημοσίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα) υπάρχει μείωση σημαντική σε βάθος χρόνου της δαπάνης για συντάξεις κυρίως λόγω μείωσης του πληθυσμού που προβλέπεται στους κλάδους αυτούς. Έτσι με βάση τις μελέτες οι δαπάνες για τον ΟΓΑ μειώνονται από το 1,93 % του ΑΕΠ το 2009 στο 0,34% για το 2060 (μείωση κατά 1,59%). Αντίστοιχα στο Δημόσιο έχουμε μείωση της δαπάνης για συντάξεις από το 2,68% του ΑΕΠ το 2009 στο 2,05% το 2060 (μείωση 0,63% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με τη μελέτη το επίπεδο ελλείμματος που προκύπτει με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, υποδηλώνει ότι ένα πρόβλημα ελλείμματος απομένει κυρίως λόγω της χειροτέρευσης των δημογραφικών δεικτών εξάρτησης
Post Top Ad
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Στη Βουλή οι μελέτες για τρία ασφαλιστικά ταμεία