Reuters: Γιατί η αναδιάρθρωση δεν θα γίνει σύντομα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Reuters: Γιατί η αναδιάρθρωση δεν θα γίνει σύντομα

«Μην περιμένετε ότι η Αθήνα θα αναζητήσει ανακούφιση από τους πιστωτές της σύντομα», γράφει το Reuters,
απομακρύνοντας τα σενάρια για μια άμεση αναδιάρθρωση του χρέους, παρότι όπως επισημαίνει το δημοσίευμα...«η τυπική σοφία των αγορών λέει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το ολοένα αυξανόμενο βουνό των χρεών της και θα ήταν καλύτερα να προχωρήσει σε μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση το συντομότερο».

Παρά τις υποβαθμίσεις των ελληνικών ομολόγων από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης στο junk και τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hand – Werner Sinn ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, το Reuters θεωρεί ότι η πιθανότερη εκδοχή είναι οι χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δώσουν στη χώρα περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσει τα έκτακτα δάνεια, να μειώσουν το επιτόιο και να επαναγοράσουν ελληνικά ομόλογα μέσω της δευτερογενούς αγοράς, προκειμένου να αποτρέψουν το haircut.

Και αυτό γιατί ακόμα και μια μικρή μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα έπληττε τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές –κυρίως τις γαλλικές και τις γερμανικές- και θα δημιουργούσε ένα προηγούμενο που θα κατέστρεφε το κύρος της Ευρωζώνης.

Σε κάθε περίπτωση, το Reuters ξεκαθαρίζει ότι η Αθήνα έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει, ειδικά καθώς τα περισσότερα προγράμματα προσαρμογής συναντούν τις σοβαρότερες αντιστάσεις κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου εφαρμογής τους.

«Έχοντας κόψει το λίπος, η κυβέρνηση αντιμετωπίσει το ακόμα πιο επώδυνο έργο που είναι να κόψει μέχρι το κόκαλο σε μία ασυνήθιστα μεγάλη κρατική μηχανή», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ακόμα και εάν εφαρμόσει κατά γράμμα το τριετές πρόγραμμα, η Ελλάδα θα εμφανίσει χρέος στο 158% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο. Οι οικονομολόγοι τοποθετούν το νούμερο στο 160% το 2014 και επισημαίνουν ότι αυτό είναι μη διατηρήσιμο, προσθέτει το δημοσίευμα.

Για να σταθεροποιήσει το χρέος στα επίπεδα αυτά, η χώρα θα πρέπει να παραγάγει πρωτογενή πλεονάσματα προϋπολογισμού της τάξης του 5,5% επ’αόριστο. Η οικονομία, που έχει συρρικνωθεί περίπου κατά 8% από την έναρξη της κρίσης, θα πρέπει να τρέχει με 5% ετησίως για να μειωθεί το χρέος. Και βέβαια, η προσπάθεια αυτή θα είναι ευάλωτη απέναντι σε ένα πιθανό εξωτερικό σοκ.

Τελικά, αυτοί που θα αποφασίσουν για το εάν η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της και πότε, θα είναι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, γράφει το Reuters. Όμως, ακόμα και τότε, η πρόταση για την επαναγορά του χρέους μάλλον δεν θα βρει πολλούς θετικούς αποδέκτες, καθώς οι τράπεζες έχουν περίπου το 80% των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια διακράτησης έως τη λήξη και μόνο το 20% έχει αποτιμηθεί στις τιμές της αγοράς στα χαρτοφυλάκια trading.
Bookmark and Share