Reuters: Προς οριστική λύση το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη και το «Ελληνικό ζήτημα» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Reuters: Προς οριστική λύση το πρόβλημα χρέους στην Ευρωζώνη και το «Ελληνικό ζήτημα»

  • Ίσως το πιο αισιόδοξο τηλεγράφημα διεθνούς πρακτορείου για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο.
Σύμφωνα με άρθρο του Hugo Dixon, συντάκτη και σχολιαστή του Reuters Breakingviews, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη οδεύει προς οριστική λύση.
Ο συντάκτης επικαλείται το κλίμα που επικρατεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και...αναφέρεται και στην Ελλάδα και στους τρόπους που θα ελαφρύνουν το χρέος της. Ακολουθεί το άρθρο του.
«Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να βρίσκεται πια πολύ κοντά στη λύση της. Στο Νταβός κυριαρχεί η αίσθηση ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία-πακέτο που θα προβλέπει περισσότερη πειθαρχία στις χώρες της περιφέρειας και περισσότερη βοήθεια από τα πλούσια κράτη.
Εάν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, η ευρωζώνη θα έχει περάσει τον κάβο. Ακόμα και η Ελλάδα θα έχει σοβαρές πιθανότητες να δαμάσει το χρέος της.
Συμφωνία, πάντως, δεν υπάρχει ακόμη. Αλλά τα κομμάτια του παζλ φαίνεται να μπαίνουν σιγά-σιγά στη θέση τους. Η Γερμανία, ο κύριος χρηματοδότης της ευρωζώνης, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι η συνοχή του ενιαίου νομίσματος είναι προς το συμφέρον της και θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να τη διασφαλίσει.
Οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας φαίνονται από την πλευρά τους πρόθυμες να κάνουν υποχωρήσεις για να κατευνάσουν την γερμανική κοινή γνώμη.
Στις βασικές της γραμμές, η συμφωνία θα προβλέπει χαλαρότερους όρους για τη χρηματοδότηση υπερχρεωμένων κρατών, ιδιαιτέρως της Ελλάδας, με αντάλλαγμα γρήγορες και ισχυρές δεσμεύσεις ότι δεν θα συσσωρεύσουν και νέα χρέη στο μέλλον.
Τα κράτη-μέλη συζητούν επίσης τη θέσπιση κάποιου είδους "δημοσιονομικού φρένου", όπως το μέτρο που ενσωματώθηκε πρόσφατα στο γερμανικό σύνταγμα, υποχρεώνοντας το Βερολίνο να ισοσκελίσει μεσοπρόθεσμα τον προϋπολογισμό του. Ένας τέτοιος κορσές θα αποτελούσε πράγματι καλή ιδέα, για όλα τα κράτη.
Στο μεταξύ, δύο αλλαγές θα μπορούσαν να ελαφρύνουν κάπως το βάρος του χρέους που καλείται να σηκώσει η ελληνική κυβέρνηση. Η πρώτη θα ήταν να επαναγοραστεί τμήμα του ελληνικού χρέους στη δευτερογενή αγορά, σε τιμή κάτω της ονομαστικής, μετακυλίοντας τα οφέλη στην Αθήνα. Εάν, για παράδειγμα επαναγοραστεί το ένα τέταρτο του ελληνικού χρέους με έκπτωση 20%, η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα πέσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν θα πρόκειται για εντυπωσιακή μείωση, αλλά οπωσδήποτε θα είναι μία βοήθεια.

Σημαντικότερο μέτρο θα αποτελούσε η μείωση των επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους. Εάν η Αθήνα χρηματοδοτούνταν με επιτόκιο κάτω του 5%, οι ετήσιές της πληρωμές για τόκους θα υποχωρούσαν σε επίπεδα χαμηλότερα από το 8% του ΑΕΠ.

Αλλά ακόμα και αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο πακέτο, η Ελλάδα θα αντιμετωπίζει και πάλι την εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να λάβει επιθετικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Θα πρέπει ακόμα να τιμωρήσει όσους καταλήστεψαν τον κρατικό κορβανά. Διαφορετικά, ο λαός θα αρνηθεί να υποστεί μια μακρά περίοδο λιτότητας. Ο δρόμος για να ξαναγίνει η Ελλάδα οικονομικά βιώσιμη υπάρχει, αλλά είναι δύσβατος.

Σημαντικό θα είναι να μην πέσουν και άλλα ντόμινο, ειδικά η Ισπανία. Η Μαδρίτη είχε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα την χρυσή ευκαιρία να τραβήξει μια κόκκινη γραμμή, παρουσιάζοντας το δικό της, ολοκληρωμένο σχέδιο για την χρηματοδότηση των προβληματικών της ταμιευτηρίων (cajas).
Έχασε, όμως, την ευκαιρία αυτή μέσα από τα χέρια της. Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν για το σκοπό αυτό το πολύ 20 δις ευρώ -- ένα ποσό πολύ χαμηλότερο από όσο υπολογίζουν οι αγορές. Αλλά δεν είναι αργά για την Μαδρίτη να διορθώσει αυτό το λάθος. Οι εταίροι της Ισπανίας θα πρέπει να την πιέσουν να ξεκαθαρίσει ότι, εφόσον χρειαστεί, θα διαθέσει και μεγαλύτερα ποσά.
Εάν οι τράπεζες αποτελέσουν κι αυτές τμήμα της ολοκληρωμένης απάντησης στην κρίση χρέους, τότε η ευρωζώνη θα μπορέσει πράγματι να ελπίζει σε καλύτερους καιρούς».
Bookmark and Share