Σημαντικές διαφορές προέκυψαν κατά τη χθεσινή συζήτηση των υπουργών της ευρωζώνης για την οικονομική διακυβέρνηση, ιδίως στο θέμα της...ενίσχυσης του σημερινού Ταμείου Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οι «μικροί» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήκωσαν το ανάστημά τους και έδειξαν στον γαλλογερμανικό άξονα ότι έχουν φωνή και αιτήματα... Το Βερολίνο και το Παρίσι άκουσαν με σχετική κατανόηση τις απόψεις των μικρών, από τους οποίους αναμένουν φυσικά θετική στάση στις προτάσεις τους για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Το έναυσμα για τους μικρούς έδωσε η Κομισιόν. Για τον επίτροπο Ολι Ρεν πρέπει να ενισχυθεί το σημερινό Ταμείο και να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, δηλαδή την Ιρλανδία και την Ελλάδα. «Είναι ζωτικής σημασίας να ενισχύσουμε τα διαθέσιμα κεφάλαια του Ταμείου (EFSF) και σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν είναι της άποψης ότι πρέπει να εξετάσουμε το κόστος δανεισμού, διότι υπάρχει το θέμα της βιωσιμότητας χρέους. Αν υπάρξουν αλλαγές στο κόστος δανεισμού, κάτι το οποίο εγώ και η Κομισιόν υποστηρίζουμε, θα γίνουν για χάρη της (σταθερότητας) της Ευρώπης», είπε ο Φινλανδός επίτροπος. Ο Λουξεμβούργιος υπουργός Λουκ Φριντιέν εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να κλείσουμε το θέμα (ενίσχυσης του EFSF) και ο ευκολότερος τρόπος να προχωρήσουμε είναι να αυξήσουμε τις εγγυήσεις (σ.σ. αύξηση των πραγματικών διαθέσιμων κεφαλαίων στα 440 δισ. ευρώ). Και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το Ταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ότι διαθέτει την απαιτούμενη ευελιξία να συμμετέχει στις αγορές». Κατά τον Λουξεμβούργιο υπουργό, η ευρωζώνη πρέπει να υποστηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διευκρίνισε ότι «κανείς δεν τάσσεται κατά της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά πρέπει να κρίνουμε αν χρειαζόμαστε νέα εργαλεία γι'Α αυτό, ή αν αρκούν τα υπάρχοντα». Επισήμανε, όμως, ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε απλώς τις ιδέες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Eχουμε και εμείς ιδέες. Πρέπει να συζητήσουμε την ανταγωνιστικότητα και είναι πολύ σημαντικό να την ενισχύσουμε. Oμως αυτή η πρόταση δεν είναι Σύμφωνο, αλλά η αφετηρία της συζήτησης», είπε ο πρόεδρος των «17».
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κράτησε χαμηλούς τόνους. Παρατήρησε ότι οι αγορές είναι σταθερές και συμφώνησε ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το Ταμείο. Ο Γερμανός υπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησής του σε συνέντευξη στη γαλλική «La Tribune», στην οποία ανέφερε τα εξής:
• Για το χρέος: «Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλει το μοντέλο της στους άλλους. Λέμε απλά ότι με τη συνταγματική τροποποίηση και το “φρένο” στο χρέος είχαμε καλά αποτελέσματα. Εάν κι άλλοι κάνουν το ίδιο αυτό θα ήταν καλό. Εάν άλλοι το είχαν κάνει θα ήταν καλύτερα. Πολλά πρόσφατα προβλήματα, κυρίως στην Ελλάδα, θα είχαν αποφευχθεί μέσω αυτού του εργαλείου. Οφείλουμε να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Εμείς κάναμε μεγάλες συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μειώσουμε το έλλειμμα χωρίς να πλήττουμε την ανάπτυξη. Αυτό σήμερα ισχύει μόνο στη Γερμανία.
• Για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας: «Εδώ υπήρξε παρανόηση. Πρόκειται για προτάσεις και όχι επιβολή των γαλλογερμανικών θέσεων. Κατανοώ ότι χώρες όπως το Βέλγιο δεν θέλουν να καταργήσουν την ΑΤΑ. Εμείς δεν την έχουμε και νομίζω ότι τα πράγματα στη Γερμανία (χωρίς την ΑΤΑ) δεν είναι άσχημα. Oταν το Παρίσι και το Βερολίνο κάνουν προτάσεις ακούμε από ορισμένους ότι ο άξονας θέλει να επιβάλει τις θέσεις του, όταν δεν κάνουμε μας κατηγορούν για απραξία. Υπάρχουν χώρες όπως η Ισπανία που συμφωνούν με την πρότασή μας».
Post Top Ad
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία;