Δεν υποχωρεί ο Μουμπάρακ ..δεν αποχωρούν οι διαδηλωτές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Δεν υποχωρεί ο Μουμπάρακ ..δεν αποχωρούν οι διαδηλωτές

Έχοντας δώσει στη σημερινή ημέρα τον τίτλο της «Ημέρας της Αναχώρησης» οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο έχουν κατεβεί από το πρωί στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου με μοναδικό αίτημα την άμεση αποχώρηση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Σε...τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC δήλωσε ότι «έχει κουραστεί» και πως θέλει να εγκαταλείψει την εξουσία αλλά παραμένει διότι φοβάται πως αν το κάνει τώρα η χώρα θα βυθιστεί στο χάος. Παράλληλα, στην άτυπη κούρσα διαδοχής μεταξύ προσωπικοτήτων της αντιπολίτευσης. ο ΕλΜπαραντέι δηλώνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές ενώ, από την πλευρά του, ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα έθεσε τον εαυτό του «στη διάθεση της πατρίδας». Πλήθη εξακολουθούσαν να συρρέουν ώρες μετά την έναρξη των μεγαλύτερων, έως τώρα, συγκεντρώσεων στις πόλεις τις Αιγύπτου, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αλλά και τις απειλές ομάδων από υποστηρικτές του καθεστώτος.
Μέχρι αυτήν την ώρα, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί, ενώ ο στρατός παραμένει περιμετρικά του χώρου της πλατείας για να εξασφαλίζει την ασφάλεια στην περιοχή και πάνω από την πλατεία Ταχρίρ, δεν έχουν σταματήσει να πετούν στρατιωτικά ελικόπτερα.
Κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί, επίσης, με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τα γεγονότα, καθώς πολλοί είναι οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονται στον χώρο και φυσικά και οι εικονολήπτες που συνεχίζουν να αναμεταδίδουν τις εικόνες αυτές που συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν για τον όγκο και τον παλμό του κόσμου.
Παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονται και στην Αλεξάνδρεια. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην λεγόμενη "Κορνίς", όπως οι ντόπιοι αποκαλούν την παραλιακή οδό στο κέντρο της πόλης με τα συνθήματα να κυριαρχούν για να παραιτηθεί ο Χόσνι Μουμπάρακ. Το enet.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό. Ολες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας:

Οι τελευταίες εξελίξεις
► 20:32: Το γαλλικό καλωδιακό κανάλι Canal+ ανακοίνωσε ότι δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν ανταποκρίσεις από την Αίγυπτο αγνοούνται εδώ και 24 ώρες.

Το Canal+ ανέφερε ότι την Πέμπτη οι δύο δημοσιογράφοι είχαν συλληφθεί από ενόπλους, μαζί με πολλούς εργαζόμενους σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ των οποίων ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας και ένας της οργάνωσης Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη των δημοσιογράφων.
► 20:18: Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου δήλωσε απόψε ότι είναι απίθανο ο πρόεδρος Μουμπάρακ να μεταβιβάσει τις προεδρικές εξουσίες στον νεοδιορισθέντα αναπληρωτή του, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
► 19:58: Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Αιγύπτου στις προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Ντερ Στάνταρντ.
► 19:08: Ο Γερμανός υπουργός Αμύνης Καρλ-Τέοντορ Γκούτενμπεργκ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση πως οι δυτικές χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να φανεί πως υποστηρίζουν «δικτατορίες», ενώπιον των κινημάτων εξέγερσης στην Αίγυπτο και στην Τυνησία.
► 18:48: Πλήθη εξακολουθούν και συρρέουν στο κέντρο του Καΐρου στη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων δέκα ημερών
► 17:58: Μέχρι αυτήν την στιγμή χιλιάδες είναι οι Αιγύπτιοι περιμένουν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στηθεί για συμμετάσχουν στην μεγαλειώδη συγκέντρωση της "Ημέρας της Αποχώρησης" στην πλατεία Ταχρίρ, η οποία έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο άτομα.
► 17:35: Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα η δημοκρατική μετάβαση στην Αίγυπτο να αρχίσει "τώρα", σε κοινή ανακοίνωση τους που εγκρίθηκε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
► 17:20: Ανταποκριτής του BBC αναφέρει πως ακούγονται πυροβολισμοί στο κέντρο του Καϊρου
► 17:05: Η Αίγυπτος επέβαλε σήμερα ταξιδιωτική απαγόρευση στον πρώην υπουργό Εμπορίου Ρασίντ Μοχάμεντ Ρασίντ, και πάγωσε τα περιουσιακά του στοιχεία, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί οι αρχές συνέλαβαν πέντε συνεργάτες του πρώην υπουργού Εσωτερικών.
► 16:55: Χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μετά την προσευχή της Παρασκευής μπροστά από τέμενος στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον αιγυπτιακό λαό, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
► 16:30: "Η σταθερότητα στον αραβικό κόσμο εξαρτάται από την πορεία προς τη δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση και οι Δυτικοί σφάλλουν όταν αντιτίθενται σε αυτά τα δύο", δήλωσε σήμερα παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ από το Παρίσι.
► 16:20: Η Γερμανία διακόπτει τις εξαγωγές όπλων στην Αίγυπτο εξ αιτίας των ταραχών στη χώρα αυτή, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών σήμερα.
Bookmark and Share