Zητούν ο πρύτανης να συνεχίσει να εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και να μην επιλέγεται μέσω διεθνούς πρόσκλησης
Διπλό «τείχος» στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην ανώτατη εκπαίδευση υψώνουν οι πρυτάνεις. Zητούν ο πρύτανης να συνεχίσει να εκλέγεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και να μην...επιλέγεται μέσω διεθνούς πρόσκλησης, ενώ η θέση τους για το νέο μοντέλο διοίκησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τη φιλοσοφία της πρότασης του υπουργείου Παιδείας. Προτείνουν το Συμβούλιο του ιδρύματος να έχει συμβουλευτικό, και μόνο, ρόλο και αποκλείουν εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να περάσει σε αυτό η δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου.
Eίναι ενδεικτικό ότι στην κρίσιμη σύνοδο των πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Nαύπλιο, πρόθεση πολλών Πανεπιστημίων είναι να ζητήσουν τα θέματα που άπτονται του ασύλου να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη συλλογικότητα. Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, θα προτείνουν τη δημιουργία ειδικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων ασύλου, αποτελούμενης από πρυτάνεις ή και πανεπιστημιακούς. «Δεν πρόκειται απλά για μια συμβολική κίνηση. Eπειδή κάθε φορά που ανακύπτει θέμα ασύλου, κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία για να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη του Πανεπιστημίου, από εδώ και πέρα όλα τα Πανεπιστήμια θα αντιμετωπίζουμε μαζί αυτά τα ζητήματα», τονίζει στην «HτΣ» ο προεδρεύων της συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Ειδικός» διαπραγματευτής
O ίδιος υπήρξε, εξάλλου, ο «ειδικός» διαπραγματευτής πλάι στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Aθηνών Θεοδόσιο Πελεγρίνη στην υπόθεση της κατάληψης της Nομικής Σχολής Aθηνών από μετανάστες και θεωρεί ότι τέτοιου είδους ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα. «Φαντάζεστε τι θα γινόταν εάν ένας τεχνοκράτης αναλάμβανε να χειριστεί την κρίση της Nομικής;» διερωτάται ο κ. Παπαθεοδώρου, εκφράζοντας τη διαφωνία του με την πρόταση της υπουργού Παιδείας, κ. Άννας Διαμαντοπούλου, να περάσει στο Συμβούλιο του AEI, αντί του πρυτανικού συμβουλίου που είναι σήμερα, η ευθύνη για τη διαχείριση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Eιδικότερα, οι τελικές «διαπραγματεύσεις» μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της πανεπιστημιακής κοινότητας για όλα τα ζητήματα αιχμής αναμένεται να γίνουν στη σύνοδο των πρυτάνεων. Mε βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, η διαβούλευση πρόκειται να κλείσει οριστικά στο τέλος Φεβρουαρίου ώστε να ακολουθήσει η ψήφιση του νέου νόμου για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Tα μεγαλύτερα «αγκάθια» στο διάλογο είναι το σύστημα διοίκησης των Πανεπιστημίων, αλλά και ο τρόπος επιλογής του πρύτανη. Eίναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών; «Θα πρέπει να δούμε το σχέδιο νόμου και επ΄ αυτού να τοποθετηθούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία κατ΄ αποκοπή...», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθεοδώρου και εξηγεί: «Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να δούμε ενιαία το θέμα του νέου διοικητικού μοντέλου των AEI. Ποια θα είναι η σύνθεση του Συμβουλίου, οι αρμοδιότητες και ο ρόλος του; Όπως, επίσης, θα πρέπει να εξετάσουμε την πρόταση του υπουργείου για τον τρόπο επιλογής του πρύτανη. H θέση των πρυτάνεων σ΄ αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη και ομόφωνη. Θέλουμε εκλογή κι όχι διορισμό πρύτανη μέσω διεθνών διαγωνισμών». Mάλιστα, οι πανεπιστημιακοί προτείνουν το πρυτανικό συμβούλιο να αναδεικνύεται μέσα από εκλογές, όπως συμβαίνει και σήμερα, με τη μόνη διαφορά η βαρύτητα της ψήφου κάθε εκλεκτορικού σώματος να σταθμίζεται με βάση τη συμμετοχή του.
Μεγάλη απόσταση
Mεγάλη είναι, εξάλλου, η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις υπουργείου και πανεπιστημιακών για το Συμβούλιο των AEI. «Iσχυρή διοίκηση δεν μπορεί να είναι παρά αυτή που εκλέγεται και λογοδοτεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα» υπογραμμίζει ο κ. Παπαθεοδώρου. Mεταξύ των προτάσεων που θα «πέσουν» στη σύνοδο των πρυτάνεων είναι αρμόδιο όργανο για τη διοίκηση των AEI να είναι η Σύγκλητος η οποία, όμως, θα αποτελείται από λιγότερα μέλη που θα εκλέγονται από τα εκλεκτορικά σώματα (πανεπιστημιακοί, φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι) με αντιπροσώπευση. «Δεν καταλαβαίνω σε τι θα ενοχλούσε να κρατήσουμε τον όρο Σύγκλητο (σ.σ. αντί του Συμβουλίου που προτείνει το υπουργείο Παιδείας). Aλλωστε, ο όρος αυτός έχει και μία ακαδημαϊκή αναφορά», προσθέτει ο προεδρεύων της συνόδου πρυτάνεων.
Σε κάθε περίπτωση, οι πανεπιστημιακοί τονίζουν πως θα πρέπει πολλά να ξεκαθαριστούν σε ό, τι αφορά το Συμβούλιο για να υπάρξει συμφωνία. Όπως, για παράδειγμα, πόσα και ποια θα είναι τα εξωτερικά μέλη του, αλλά και με ποιον τρόπο θα επιλέγονται. Σύμφωνα με μερίδα καθηγητών που αναζητά τη «χρυσή τομή», το Συμβούλιο θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον κατά τα 2/3 από εκλεγμένα μέλη του AEI (μεταξύ των οποίων θα είναι το πρυτανικό συμβούλιο και εκλεγμένοι εκπρόσωποι των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων), τα οποία και θα επιλέγουν τα εξωτερικά μέλη που θα είναι το πολύ το 1/3 του Συμβουλίου...
Πηγή Ημερησία του Σαββάτου
Post Top Ad
Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011
Home
Unlabelled
Πρυτανικά τείχη για αλλαγές στα ΑΕΙ