Κυνήγι για να εισπραχθούν έσοδα 17 δισ. ευρώ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κυνήγι για να εισπραχθούν έσοδα 17 δισ. ευρώ

απο επαγγελματίες και ...αγρότες

Κυνήγι σε τέσσερις κατευθύνσεις για να εισπραχθούν 17,1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου και να καλυφθεί και η μαύρη τρύπα των 900 εκ. ευρώ του πρώτου διμήνου, εξαπολύει το υπ. Οικονομικών.
Τους τέσσερις τομείς όπου...πρέπει να ρίξουν το βάρος των ελέγχων στο αμέσως επόμενο διάστημα, έθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς στους επικεφαλής των 30 μεγαλύτερων εφοριών κατά τη σύσκεψη που είχε χθες μαζί τους. Πρόκειται για :
1.Τακτικούς ελέγχους που αφορούν σε όσους δεν πήγαν στην περαίωση ή σε όσους ήταν έξω από τα κριτήρια της περαίωσης.

2.Προσωρινούς ελέγχους σχετικά με τη μη απόδοση ΦΠΑ ή τη στρεβλή απόδοση ΦΠΑ για το 2010

3.Προληπτικούς ελέγχους, για την έκδοση αποδείξεων.

4.Στόχους για την ταχύτερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, με εστίαση στα ληξιπρόθεσμα που δεν έχουν επισφάλειες.

Στόχος επίσης του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει εισπραχθεί το σύνολο των οφειλών από το 1 εκατομμύριο των δηλώσεων ΕΤΑΚ του 2009, καθώς επίσης να έχει ξεκινήσει διαδικασία είσπραξης για το ΦΑΠ του 2010.

Στόχοι, τέθηκαν ανά μήνα, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει ζητήσει από τους επικεφαλής των εφοριών να υπάρξει για πρώτη φορά στόχος ανά ελεγκτή της κάθε ΔΟΥ. Διαφορετικοί στόχοι έχουν τεθεί για τις πολύ μεγάλες εφορίες, άλλοι για τις ΦΑΕΕ, και άλλοι για τις πολύ μικρές.


Γιατί έκαναν «κοιλιά»…


Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής πολλών εφοριών επικαλέστηκαν σαν αιτίες για την «κοιλιά» στην υστέρηση των εσόδων, την οικονομική κρίση και το γεγονός ότι η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστό, λέγοντας ότι πολλές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες παρακρατούν το ΦΠΑ και το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ για να το χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης.

Το υπουργείο σύμφωνα με τις πληροφορίες διαπιστώνει ότι πολλές εφορίες πήραν «κακό βαθμό» αφενός λόγω της ατονίας των ελέγχων και αφετέρου επειδή σε πολλές δεν λειτουργούν σωστά τα δικαστικά τους τμήματα, που αφορούν στο σύνολο των εισπράξεων. Διότι τα δικαστικά τμήματα των εφοριών δεν είναι στελεχωμένα με το κατάλληλο προσωπικό, όπως παραδέχονται οι Έφοροι, γι’ αυτό και η εντολή από το υπουργείο είναι να τα στελεχώσουν άμεσα. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα εκτιμάται ότι θα λυθεί συνολικά με την ανασυγκρότηση του μηχανισμού των εφοριών, στην οποία θα προχωρήσει σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών μέσα στο επόμενο τρίμηνο.


Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους αγρότες


Στο μεταξύ από κόσκινο προτίθεται να περάσει φέτος το υπουργείο Οικονομικών τους αγρότες που θα υποβάλλουν αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ, ελέγχοντας εκτός από τα τιμολόγια αγοράς και τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των δικαιούχων. Στη σχετική απόφαση που εξέδωσε το υπ. Οικονομικών, καλεί τις εφορίες, να διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους, με προτεραιότητα τις αιτήσεις με υψηλά ποσά επιστροφής και ειδικά όσες είναι άνω των 10.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις δηλώσεις καλλιέργειας ή εκτροφής, που καλούνται να συνυποβάλλουν οι εν δυνάμει δικαιούχοι. Μάλιστα η τελική προθεσμία υποβολής της δήλωσης καλλιέργειας ή εκτροφής είναι η 30η /6/2011. Συγκεκριμένα, οι ΔΟΥ καλούνται να ελέγχουν προληπτικά τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και εφόσον διαπιστώνουν ότι περιλαμβάνονται σε αυτά και εικονικά ή πλαστά τιμολόγια, θα δίνουν εντολή για φορολογικό έλεγχο στο συγκεκριμένο αγρότη. Ο δε, έλεγχος θα επεκτείνεται τόσο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του, όσο και στη δήλωση καλλιέργειας ή εκτροφής, και αν κρίνεται σκόπιμο θα ζητούνται επιπλέον στοιχεία από την αρμόδια εφορία του αγρότη. Αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ δεν γίνονται δεκτές αν το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό είναι κάτω των 20 ευρώ.
Bookmark and Share