Φοροκυνηγητό για τους 60.000 που δεν μπήκαν στην περαίωση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Φοροκυνηγητό για τους 60.000 που δεν μπήκαν στην περαίωση


Έλεγχους σε όσους δεν μπήκαν στην περαίωση ή εξαιρέθηκαν από αυτήν, που υπολογίζονται συνολικά σε 60.000, ξεκινά μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή το υπ. Οικονομικών καλεί ένα μεγάλο αριθμό κατόχων...
μεγάλης ακίνητης περιουσίας που δεν έχουν καταβάλει τον αντίστοιχο φόρο για την περίοδο 1997-2007, να έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους το αργότερο ως τις 31 Μάιου, διαφορετικά θα ελεγχθούν.


Σημειωτέον ότι τον Ιανουάριο, το υπ. Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι 14.000 μεγαλοιδιοκτήτες, με ακίνητη περιουσία έκαστος άνω του 1 εκατ. ευρώ, εντοπίστηκαν να έχουν «ξεχάσει» να πληρώσουν ΦΜΑΠ για το έτος 2007.Αρκετοί µάλιστα εξ αυτών, αµέσως µόλις το υπ. Οικονοµικών δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία στις 11 Ιανουαρίου, και προκειμένου να αποφύγουν επιπλέον κυρώσεις, προσήλθαν στην Εφορία για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.



Πρώτοι όσοι «γύρισαν την πλάτη» στη περαίωση…



Στο μεταξύ, ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών έλεγχοι, που θα γίνουν με συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου, για όσους «γύρισαν την πλάτη» στην περαίωση ή εξαιρέθηκαν από αυτήν. Εκτός από όσους είχαν πει «όχι» στην περαίωση, είχαν εξαιρεθεί επιτηδευματίες με ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ, επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, καθώς και οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, που θα ρυθμίζει τη διαδικασία, βάσει της οποίας θα γίνονται οι έλεγχοι, πρόκειται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών. Άλλωστε στο υπουργείο Οικονομικών, το δείγμα των ελέγχων είναι ήδη έτοιμο, και κατανέμεται στις αρμόδιες εφορίες εντός των επόμενων ημερών.



Τριών ειδών κριτήρια ελέγχου



Τα κριτήρια µε τα οποία θα ελεγχθούν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος και ΦΠΑ των ελευθέρων επαγγελµατιών έχουν προκύψει από µεθόδους ανάλυσης κινδύνου, µε βάση οικονοµικά στοιχεία, όπως τα ακαθάριστα έσοδα του επιτηδευµατία, ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως ο τοµέας δραστηριότητάς του, και γεωγραφικά, όπως ο τόπος της έδρας του. Πρόκειται για ένα είδος «point system» για τον εντοπισµό επαγγελµατιών που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα, αρχής γενοµένης από εκείνους που γύρισαν την πλάτη στην περαίωση ή εξαιρέθηκαν από αυτήν. Πιο ειδικά, τα κριτήρια είναι τριών ειδών :

■Ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η νοµική µορφή, η κατηγορία των τηρούµενων βιβλίων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ο κλάδος ή τοµέα δραστηριότητας, ανάλογα µε την επικινδυνότητα και παραβατικότητά του, η ύπαρξη παραβάσεων και παραλείψεων των διατάξεων της φορολογικής και τελωνειακής νοµοθεσίας, όπως και στοιχείων από διασταυρώσεις του πληροφοριακού συστήµατος.

■Οικονοµικά δεδοµένα, όπως ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, καθαρά κέρδη ή ζηµιές, συντελεστές µεικτού και καθαρού κέρδους.

■Χωροταξικά και χρονικά δεδοµένα, όπως τόπος παραγωγής και διακίνησης, εποχικές δραστηριότητες



Τα κριτήρια καθόρισε ειδική ομάδα που είχε συσταθεί για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονομικών.



Γιώργος Φιντικάκης

Bookmark and Share