Αν και τα μέλη της Κυβέρνησης με δηλώσεις τους αποκλείουν τη διακοπή παροχής του επιδόματος ανεργίας εντούτοις κανείς δεν έχει μιλήσει για τη δραματική περικοπή του καθώς και για τα νέα κριτήρια που επεξεργάζονται και θα θεσπιστούν ώστε κάποιος άνεργος να θεωρείται δικαιούχος τους συγκεκριμένου επιδόματος.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες όμως ήδη έχει ξεκινήσει διαβούλευση για τις νέες λεγόμενες "ειδικές" προϋποθέσεις που αφορούν:
1.-Την πραγματοποίηση ορισμένου αριθμού ημερών εργασίας. Εξετάζεται η αύξηση των ημερών εργασίας , για να λάβει ο μισθωτός επίδομα ανεργίας .Σήμερα απαιτούνται 125 ημέρες σε απασχόληση που υπάγεται σε ασφάλιση ανεργίας του ΟΑΕΔ, μέσα στους τελευταίους 14 μήνες που προηγούνται από τη λύση της σχέσης εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο τελευταίο δίμηνο
2.-Η κατάργηση των ευνοϊκών προϋποθέσεων για τους άνεργους που απασχολούνται εποχιακά , όπως οι οικοδόμοι , οι απασχολούμενοι σε τουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα ,οι αλιεργάτες , κλπ. Και κυρίως αυτής που προβλέπει ότι για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους παραπάνω, απαιτείται να έχουν πραγματοποιήσει 100 και όχι 125 ημέρες εργασίας στο επάγγελμά τους ή αν είναι να πάρουν για πρώτη φορά επίδομα 80 ημέρες..
3-.Την αυστηροποίηση των όρων για την καταβολή επιδόματος σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασθενούν ή στρατεύονται και στις εργαζόμενες λόγω εγκυμοσύνης ή λοχείας.
4-. χρονική διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας, που σήμερα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των ημερών εργασίας που έχει πραγματοποιήσει ο άνεργος πριν από τη λύση της σχέσης εργασίας και κυμαίνεται από 5 έως 12 μήνες.
5.-Την κατάργηση ή τον περιορισμό του χρόνου παράτασης επιδότησης που ισχύει σήμερα αν ο μισθωτός εξακολουθεί να είναι άνεργος και μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης, παίρνοντας 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας το μήνα για τρεις μήνες.
6.- Την μείωση του ποσού του επιδόματος ανεργίας και τις προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών. Το βασικό ποσό ανέρχεται σε ποσοστό 40% προκειμένου για εργάτες και σε ποσοστό 50% προκειμένου για υπαλλήλους, του τεκμαρτού ημερομισθίου της ασφαλιστικής κλάσης που κατατάσσεται ο μισθωτός για τη χορήγηση των ασφαλιστικών παροχών.
7.-Την αναπροσαρμογή του κατώτατου ποσού επιδόματος, που σήμερα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τα 2/3 του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη.
8.-Την διεύρυνση των λόγων για την αναστολή επιδότησης . Για παράδειγμα σήμερα ο άνεργος που αναλαμβάνει οποιαδήποτε εξαρτημένη ή αυτοτελή εργασία για μικρό χρονικό διάστημα (2-3 ημέρες), δεν χάνει την επιδότηση, αλλά του αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που πραγματικά απασχολήθηκαν. Τα ίδια ισχύουν και για όσους απασχολήθηκαν σε αντικατάσταση μισθωτών που έχουν ρεπό.
Στο σημείο αυτό μπαίνει και το μείζον θέμα που άνοιξε για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας αν ο άνεργος κριθεί ότι έχει περιουσιακά στοιχεία ικανά να του επιτρέψουν να επιβιώσει χωρίς επίδομα.
Post Top Ad
Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
Home
Unlabelled
Τα 8 σενάρια που επεξεργάζονται σχετικά με το επίδομα ανεργίας