Έξι υπουργεία που απειλούν το πρόγραμμα και τις δόσεις.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Έξι υπουργεία που απειλούν το πρόγραμμα και τις δόσεις..

Μόλις τέσσερα υπουργεία είναι εντός των στόχων της εφαρμογής του μνημονίου και άλλα έξι εκτός των στόχων που έχουν τεθεί από τους εκπροσώπους της τριμερούς επιτροπής.

Αυτό είναι ο απογοητευτικός απολογισμός που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο επιτελείο του...Υπουργείου Οικονομικών, αφού απειλεί να τινάξει στον αέρα, όχι μόνο τη ροή των δόσεων του δανείου των 110 δις. ευρώ, αλλά και να παγώσει τη συμφωνία της μείωσης του επιτοκίου και της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής που επέτυχε η κυβέρνηση στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου.

Ήδη οι αστερίσκοι και οι παρατηρήσεις για τις καθυστερήσεις στις δομικές μεταρρυθμίσεις ήταν αυτοί οι έκλεψαν την παράσταση στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις, με τους εκπροσώπους της Τρόικας να εφιστούν την προσοχή σε ολοένα και περισσότερους τομείς. Το υπουργείο οικονομικών, ενώ έχει λάβει τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος παρουσίασαν σχέδια περικοπών, που υπερβαίνουν τους στόχους, την ίδια ώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση να διαχειριστεί τα προβλήματα των υπουργείων Εργασίας, Παιδείας, Υποδομών, Οικονομίας, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, ενώ οι προτάσεις των υπουργείων για περικοπές ανήλθαν σε 11,5 δισ. ευρώ, άφησαν υπόλοιπο 3,5 δισ. ευρώ να εξευρεθεί στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπόλοιπων υπουργείων. Σ΄αυτό το ζήτημα κύκλοι του υπουργείου δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους, καθώς ενδέχεται να έλθουν στην επιφάνεια νέες αποκλίσεις, από μη ρεαλιστικές προτάσεις. Άλλωστε, στις αρχές Απριλίου η Τρόικα ξαναέρχεται στηνΑθήνα, για μία ενδιάμεση αξιολόγηση, η οποία όμως θα κρίνει σημαντικά και την πορεία των επόμενων διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2011 η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμα κατά 5 δισ. ευρώ στηριζόμενη σε φορολογικά μέτρα που είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13%, η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και οι δραστικές περικοπές δαπανών σε όλο το δημόσιο τομέα με έμφαση τις ΔΕΚΟ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.Στην τελευταία του μάλιστα έκθεση, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων που έχουν τεθεί για την εξυγίανση της οικονομίας, αλλά επισήμανε ότι απαιτούνται ακόμη μείζονες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και οικονομική ανάπτυξη.
Bookmark and Share