Το ΝΑΤΟ επαναδιατάσσει τα πλοία του στη Μεσόγειο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το ΝΑΤΟ επαναδιατάσσει τα πλοία του στη Μεσόγειο

Την επαναδιάταξη πλοίων στη Μεσόγειο κοντά στη Λιβύη αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε να... συνεχίσει τα σχέδια στρατιωτικών επιλογών αναφορικά με τη Λιβύη και ότι συμφώνησε να επαναδιατάξει πλοία κοντά στη Λιβύη αλλά να μην αυξήσει τον αριθμό των πλοίων που βρίσκονται στη Μεσόγειο.

"Η εντύπωσή μου είναι ότι δεν γίνονται συζητήσεις για αποστολή νέων πλοίων αλλά για την επαναδιάταξη όσων ήδη πλέουν στην περιοχή κοντά στη Λιβύη" ανέφερε στον Τύπο ο κ. Γκέιτς μετά από συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στην οποία μετείχε.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πάντως την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια "άμεση επαφή" με την αντιπολίτευση στον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, και κυρίως με το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο (CNT), που εδρεύει στη Βεγγάζη.

"Είμαστε σε άμεση επαφή με την αντιπολίτευση μέσω πολλών διαύλων, με όλους τους ανώτερους αξιωματούχους του Συμβουλίου και άλλους στη Λιβύη", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζέι Κάρνεϊ.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το CNT ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του κράτους της Λιβύης και να στείλει ένα πρεσβευτή στη Βεγγάζη, ο κ. Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, "εξακολουθούν να είναι δεσμευμένες σε μια διαδικασία αξιολόγησης των ομάδων αυτών, του Συμβουλίου, και άλλων ατόμων, για να μάθουμε ποιος είναι ο στόχος που αντιπροσωπεύουν, ποιές είναι οι ιδέες τους και προς τα πού θα οδηγήσουν την μετά-Καντάφι Λιβύη".

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να "διακόψουν" τις σχέσεις με την πρεσβεία της Λιβύης στην Ουάσινγκτον και αναμένουν το κλείσιμό της.

Οι ΗΠΑ έχουν επαναπατρίσει όλο το διπλωματικό τους προσωπικό και έχουν κλείσει την πρεσβεία τους στην Τρίπολη ήδη λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης των πολιτών κατά του καθεστώτος Καντάφι, στις αρχές Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης και αναγνώριση του Συμβουλίου των ανταρτών

Εγκρίνοντας κοινό Ψήφισμα που είχαν καταθέσει όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου η Ολομέλεια ζήτησε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον να αναγνωρίσει ως επίσημη αρχή εκπροσώπησης της Λιβύης το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Με το ίδιο Ψήφισμα οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να είναι έτοιμες να συμπράξουν σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε περίπτωση που υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πάντως, από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Λίαμ Φοξ δήλωσε ότι η καταστροφή των συστημάτων της λιβυκής αντιαεροπορικής άμυνας δεν είναι απαραίτητη για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να προτείνει στην Ε.Ε. να επιχειρήσει εστιασμένα πλήγματα στη Λιβύη. Σημειώνεται ότι η Γαλλία αναγνώρισε την Πέμπτη το Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών ως το μόνο "νόμιμο εκπρόσωπο του λιβυκού λαού", ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία
Bookmark and Share