Σκόπια: «Ναι» της αντιπολίτευσης στις πρόωρες εκλογές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Σκόπια: «Ναι» της αντιπολίτευσης στις πρόωρες εκλογές


Στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ συμφώνησε ο αρχηγός της «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποσύροντας τις προϋποθέσεις που είχε θέσει για τη... συμμετοχή του κόμματος του.

Αφού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι ότι αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την διασφάλιση ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, ο κ. Τσερβένκοφσκι ανακοίνωσε ότι θα το κόμμα του θα συμμετάσχει στις εκλογές, ζητώντας από την κυβέρνηση να κινήσει τις διαδικασίες για την προκήρυξη τους.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, το SDSM δεν πρόκειται να επιστρέψει στη Βουλή από την οποία αποχώρησε τον περασμένο Ιανουάριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση Γκρούεφσκι «για απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας».

Τις προηγούμενες μέρες ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι θέτει συνεχώς ανέφικτους όρους και προϋποθέσεις για να συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Εν τω μεταξύ στη Βουλή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για τροποποιήσεις επί της εκλογικής νομοθεσίας, για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και για την εκλογή νέου προέδρου της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής. Με την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής αυτής διαδικασίας, αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την διάλυση της Βουλής και για την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα (αν και πολλές φορές η αξιοπιστία τους ελέγχεται), εμφανίζεται να επικρατεί το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι με μικρότερο ωστόσο ποσοστό από αυτό που απέσπασε τη νίκη στις τελευταίες εκλογές τον Ιούνιο του 2008.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ


Bookmark and Share