Δ. Δρούτσας: "Η Τουρκική ηγεσία φαίνεται πιο ανοιχτή σε σχέση με το παρελθόν στο διάλογο" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Δ. Δρούτσας: "Η Τουρκική ηγεσία φαίνεται πιο ανοιχτή σε σχέση με το παρελθόν στο διάλογο"

(-Προσοχή στη ..μπανανόφλουδα)

"Βλέπουμε μια τουρκική ηγεσία που φαίνεται πιο ανοιχτή σε σχέση με το παρελθόν και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας" δήλωσε σε...του στη ΝΕΤ, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του τούρκου ομολόγου του Α. Νταβούτογλου στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, ο πλήρης σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδα είναι το "απόλυτο πλαίσιο" των συνομιλιών, στο οποίο η Τουρκία πρέπει να "συμμορφωθεί". Ταυτόχρονα επέκρινε την τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο, λέγοντας ότι "συνεχίζονται οι παραβάσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου μας και υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά" και ότι υπάρχει "αυξημένη κινητικότητα" του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο. Ως προς τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επανέφερε τη θέση περί "ανταλλαγής" της άρσης του casus belli με την παραίτηση της Ελλάδας από το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι "αυτά είναι αδιανόητα πράγματα", "μη συγκρίσιμα", συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί η μια πλευρά να ζητά από την άλλη να παραιτηθεί από το δικαίωμά της που προκύπτει από το Διεθνές Δίκαιο. Όσον αφορά τη Λιβύη, ο υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα μας τάχθηκε από την αρχή εναντίον της βίας και έχει πρωτοστατήσει στις ανθρωπιστικές αποστολές. Επίσης, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφραστεί με ενιαία φωνή τη θέση της έναντι του καθεστώτος Καντάφι και η όποια απόφαση της διεθνούς κοινότητας να έχει τη νομιμοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Bookmark and Share