Ξεκινά η εκδίκαση στη Χάγη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ξεκινά η εκδίκαση στη Χάγη

Ξεκινά αυτή την ώρα στη Χάγη η εκδίκαση της προσφυγής της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδος για την παρεμπόδιση – όπως ισχυρίζεται η σκοπιανή πλευρά – της ένταξής της στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008.

Η υπόθεση είναι μεν δικαστική, αλλά οι επιπτώσεις της στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα μπορούσαν να είναι κρίσιμες για την Αθήνα, σε περίπτωση αρνητικής έκβασης.

*Ποια είναι όμως ακριβώς η υπόθεση και τι διακυβεύεται:

Στις 13 Νοεμβρίου 2008, η σκοπιανή κυβέρνηση κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Ελλάδος επικαλούμενη την παραβίαση εκ μέρους της χώρας μας του Αρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας που υπεγράφη από τα δύο κράτη το 1995. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα συμφωνεί να μην προβάλλει αντιρρήσεις στην αίτηση ή στη συμμετοχή των Σκοπίων σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς στους οποίους η ίδια είναι μέλος, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Ουσιαστικά, αυτό για το οποίο η σκοπιανή πλευρά κατηγορεί την Αθήνα είναι ότι η τότε κυβέρνηση Καραμανλή άσκησε βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Αθήνα επιμένει ότι η απόφαση του Βουκουρεστίου ήταν ομόφωνη και αυτό αποδεικνύεται από σειρά δηλώσεων νατοϊκών και άλλων αξιωματούχων. Αντίθετα, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι επικαλείται πολλές δηλώσεις ελλήνων αξιωματούχων που αναφέρονται σε βέτο.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές έλεγαν τις τελευταίες ημέρες ότι «η δικαστική απόφαση δεν θα λύσει το θέμα του ονόματος. Θα έχει όμως επιπτώσεις στη διαδικασία επίλυσης». Ουσιαστικά οι Σκοπιανοί επιδιώκουν μέσω μίας αρνητικής απόφασης για την Ελλάδα να δικαιωθούν για το ΝΑΤΟ, αλλά και να φέρουν την Αθήνα σε δύσκολη θέση όταν θα συζητείται η έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι συνήθως το Διεθνές Δικαστήριο αποφεύγει να λαμβάνει αποφάσεις που επιδεινώνουν μία κατάσταση. Το κόστος πάντως της απόφασης δεν θα είναι ταυτόσημο για τις δύο πλευρές πρόσθεταν, αποφεύγοντας να συζητήσουν εις βάθος τα διάφορα σενάρια καθώς ακόμη και η νομική γλώσσα της τελικής απόφασης θα κρίνει πολλά. «Μετά όμως θα χρειαστεί σίγουρα συγκεκριμένος πολιτικός χειρισμός» παρατηρούσαν...

Bookmark and Share