«Εκλογές, ποιες εκλογές;» λένε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σενάρια που όλο και πυκνώνουν. Από προχθές θεωρητικά έχουν ένα λόγο παραπάνω να επιμένουν.
Τι έγινε προχθές; Ανακοινώθηκαν τα...αποτελέσματα των εκλογών στην -ομοιοπαθή- Ιρλανδία, που αποτέλεσαν το χρονικό μιας προαναγγελθείσης ήττας. Το κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Κόουεν, που υπέγραψε το ιρλανδικό Μνημόνιο, υπέστη τη χειρότερη ήττα στην ιστορία του.
Σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν οι δύο χώρες; Οι κυβερνήσεις τους υπέγραψαν συμφωνία με την τρόικα των δανειστών. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου βρίσκεται στην εξουσία μόλις 16 μήνες. Το κόμμα του Ιρλανδού πρωθυπουργού βρισκόταν επί 14 χρόνια. Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χρεώθηκε τα πάντα: και την πολιτική που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την υπογραφή Μνημονίου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου χρεώνεται τα μισά: υπέγραψε μεν το Μνημόνιο, αλλά οι ψηφοφόροι δεν της χρεώνουν μεγάλη ευθύνη για την πορεία ώς αυτό.
Με βάση τα αποτελέσματα στην Ιρλανδία, το συμπέρασμα είναι ότι οι εκλογές κάνουν «τζιζ» για τις κυβερνήσεις που έμπλεξαν με «μηχανισμούς διάσωσης». Αρα, πρέπει και ο Γιώργος Παπανδρέου να τις «ξεχάσει». Ή μήπως το αντίθετο; Διότι αν τις «ξεχάσει» τώρα εκείνος, μήπως αργότερα θα έχουν «ξεχάσει» οι ψηφοφόροι ότι, πριν απ' αυτόν, είχαν κι άλλοι ευθύνες;
Το ιρλανδικό παράδειγμα, λοιπόν, αποτρέπει το... απονενοημένο διάβημα τώρα στην Ελλάδα; Ή μήπως το επιβάλλει;