Ποια στάση θα κρατήσει η Ελληνική κυβέρνηση για Λιβύη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Ποια στάση θα κρατήσει η Ελληνική κυβέρνηση για Λιβύη

Κρίσιμη εβδομάδα αυτή που ερχεται για την ελληνική κυβέρνηση, αφού θα αναγκαστεί να δικαιολογήσει τη στάση της απέναντι σε οποιαδήπτε απόφαση σχετικά με την...Λιβύη. Σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ και το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου θα μεταβή στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στη Ευρωαραβική Σύνοδο. Εκεί θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της επέμβασης της Λιβύης.

Στη ελληνική κυβέρνηση ο προβληματισμός περισσεύει. Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της οποίας η κα Παπαρήγα ζήτηση τη μη εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των εταίρων μας, δεν αφήνει αμφιβολία για το ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ελλάδας σε περίπτωση επέμβασης. Στο ήδη βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί μια δυναμική επέμβαση στην Λιβύη θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει αλυσιδωτές διαδηλώσεις και το καζάνι της ελληνικής κοινωνίας που ήδη βράζει λόγω μνημονίου είναι πιθανόν να ξεχειλίσει.

Υπό αυτό το πρίσμα η ελληνική κυβέρνηση θα καταστήσει σαφές τις επόμενες ημέρες ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετέχει στο επιχειρισιακό σχέδιο, αλλά μόνο στο ανθρωπιστικό και στον έλεγχο του εμπάργκου όπλων. Ήδη αυτά έχουν γίνει γνωστά από εχθές το βράδυ μετά την κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΑΓΕΕΘΑ, αλλά θα επαναληφθούν πολλές φορές στο αμέσος επόμενο διάστημα από κυβερνητικά χείλη.

Ο Έλληνα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί της βίας που χρησιμοποιεί ο Καντάφι, πράγμα που δεν θα πετύχει όσον αφορά στα κόμματα της αριστεράς, όσο μάλιστα δεν διευκρινίζεται πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί η νατοική βάση της Σούδας.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, όπου η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των σχέσεων που παραδοσιακά διατηρεί με τον αραβικό κόσμο, θα κρατήσει έναν αποφασιστικό ρόλο. Και αυτό θα γίνει είτε στην περίπτωση άμεσης αεροπορικής επέμβαση, είτε στην περίπτωση αναβολής των στρατιωτικών σχεδίων, είτε ακόμα και στην τρίτη περίπτωση που θέλει την Λιβύη να διχοτομείται.
Bookmark and Share