O ρόλος της βάσης στη Σούδα και τι ζητάει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

O ρόλος της βάσης στη Σούδα και τι ζητάει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα

Σε μια τεράστια «στρατιωτική βάση» του ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί η Νότιος Ελλάδα και κυρίως η Κρήτη, λόγω της εγγύτητάς της με την Λιβύη.

Όπως έχει γίνει...ήδη γνωστό, μαχητικά F-16 της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Αράξου, ενώ Mirage 2000-5 της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Παράλληλα η βάση των ΗΠΑ στην Σούδα έχει πάρει κυριολεκτικά «φωτιά», ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος συντονισμού που έχει αναλάβει το ραντάρ της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στον Ζήρο.

Σε ότι αφορά τώρα τη συνεισφορά της Ελλάδας, έχει ζητηθεί από το ΝΑΤΟ να παράσχει η Αθήνα 4 ή 6 μαχητικά F-16 Block52, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου AEW, ΕΜΒ-145Η Erieye, καθώς και δύο φρεγάτες.

Προς το παρόν η ελληνική συνεισφορά δεν έχει «ενεργοποιηθεί» μιας και δεν υπάρχει κλιμάκωση των επιχειρήσεων, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει όταν εξαπολυθεί το κύριο κύμα των επιθέσεων του ΝΑΤΟ κατά των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι. Επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, εκτιμούν πως αυτό θα γίνει εντός των επομένων 24ώρων.
Bookmark and Share