Ξεκινούν σήμερα τα stress tests των τραπεζών - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Ξεκινούν σήμερα τα stress tests των τραπεζών

Από σήμερα αρχίζει η διαδικασία για τις ασκήσεις αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών για το 2011, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή.

Την έναρξη των διαδικασιών για τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) των τραπεζών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority, EBA).
Η μεθοδολογία των...
ασκήσεων και ο αριθμός των τραπεζών που θα υποβληθούν σε έλεγχο θα ανακοινωθούν στις 18 Μαρτίου, ενώ τα αποτελέσματά τους θα δημοσιοποιηθούν τον Ιούνιο, αφού προηγηθεί «μία αυστηρή αμοιβαία αξιολόγηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΒΑ.
Υπενθυμίζουμε ότι στα stress tests που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι συμμετείχαν 91 τράπεζες και απέτυχαν έξι από αυτές, ανάμεσα τους και η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα, για τη διαδικασία είχε ασκηθεί έντονη κριτική σχετικά με το ότι οι ασκήσεις δεν ήταν αρκετά αυστηρές. Η κριτική αυτή εντάθηκε ακόμη περισσότερο μετά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι ιρλανδικές τράπεζες από το Φθινόπωρο, ενώ είχαν περάσει τα stress tests.
«Τα νέα stress tests, που θα διεξαχθούν σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών, αφορούν μια σειρά τεχνικών βημάτων και, κατά συνέπεια, θα χρειασθεί να μεσολαβήσουν αρκετοί μήνες για τη διεξαγωγή τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΒΑ, η οποία μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα κοινοποιήσει στις τράπεζες τις λεπτομέρειες των νέων, αυστηρότερων δοκιμασιών, αφήνοντας χρόνο για συζήτηση και αντιπροτάσεις.

Μάλιστα, η ΕΒΑ εξετάζει το ενδεχόμενο κοινοποίησης των βασικών αρχών της μεθοδολογίας των τεστ τον Απρίλιο.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος της ΕΒΑ, Αντρέα Ενρία, τόνισε ότι τα φετινά τεστ αντοχής θα είναι πολύ πιο αυστηρά έναντι των προηγούμενων, καθώς η αξιοπιστία της νέας τραπεζικής αρχής εξαρτάται εν μέρει από την επιτυχημένη έκβασή τους.
Bookmark and Share