Κόλαφος για τις τράπεζες το 4ο 3μηνο του 2010 - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Κόλαφος για τις τράπεζες το 4ο 3μηνο του 2010

Το χειρότερο τρίμηνο από τα τέσσερα της χρήσης ήταν το δ’ για τις τράπεζες.

Οι επισφάλειες αποτέλεσαν και πάλι το βαρόμετρο των κερδών αφού τα 2.154 εκ. ευρώ που ήταν οι συνολικές προβλέψεις του δ΄ τριμήνου ευθύνονται κυρίως για...
την προσέγγιση του 1 δις ευρώ της τελικής γραμμής. Στο δ’ τρίμηνο παρατηρείται μείωση στα έσοδα από τόκους κατά 4,8% όπως και τα έσοδα από προμήθειες τα οποία κινούνται πλέον χαμηλότερα κατά 9% λόγω της ουσιαστικά αδρανούς πιστωτικής αγοράς σε νέες χορηγήσεις. Το λειτουργικό κόστος συγκρατήθηκε σημαντικά (-1,53%) και διαμορφώθηκε στο -6% για το σύνολο της χρήσης. Οι μεγάλες ανισότητες στα μεγέθη που δημοσιεύτηκαν αφορούν κυρίως το βαθμό των δανείων που θεωρήθηκαν επισφαλή με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές διακυμάνσεις σε επίπεδο προβλέψεων με τις κυριότερες εμπορικές τράπεζες να κινούνται στο εύρος 6,6% – 9,6% και την Εμπορική Τράπεζα να κινείται σε επίπεδα επισφαλειών κοντά στο 25%. Στις καταθέσεις παρατηρούνται μικτές τάσεις καθώς οι δύο κυπριακές τράπεζες εμφανίζουν αύξηση των καταθέσεων. Συγκεκριμένα η Τρ. Κύπρου εμφανίζει εισροές 4,36 δις ευρώ (+15%) ενώ η Marfin Popular 1,62 δις ευρώ (+7%). Αυτός είναι ο λόγος που παρατηρείται μια μικρή αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου κατά 30 μονάδες βάσης για την Τρ. Κύπρου και 2 μονάδες για την Marfin Popular.


Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και κυρίως οι τηλεδιασκέψεις που ακολούθησαν έδειξαν τέλος ότι το βάρος έχει μετατοπισθεί στην δεξιά πλευρά του ισολογισμού και όχι στην κατάσταση των αποτελεσμάτων. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας με την προσθήκη των κεφαλαίων από την αύξηση των κεφαλαίων (Marfin, Τρ. Κύπρου) και την πώληση συμμετοχών (Eurobank) έχουν διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά αφού το περιβάλλον εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο και οι υποβαθμίσεις τις οποίες έχουν υποστεί οι τράπεζες λόγω της έκθεσης τους σε ελληνικά ομόλογα αλλά και λόγω της ύφεσης που επικρατεί στην Ελληνική οικονομία επιβάλει συντηρητικές τακτικές σε ότι αφορά την ρευστότητα τους.

Bookmark and Share