Οι Ευρωπαίοι εξόπλιζαν τον Καντάφι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Οι Ευρωπαίοι εξόπλιζαν τον Καντάφι

Όπλα και συστήματα τηλεπικοινωνίας υψηλής τεχνολογίας πούλησαν ευρωπαϊκές δυνάμεις στον Μουαμάρ Καντάφι τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζοντας να πραγματοποιούν πωλήσεις ακόμα και λίγο πριν ξεσπάσουν οι αναταραχές στη Λιβύη.

Μάλιστα, αυτά χρησιμοποιούνται τώρα από τους...
κυβερνητικούς εναντίον των εξεγερμένων, όπως αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Σουηδίας (SIPRI).

Η Γερμανία πούλησε στον Καντάφι ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που νεκρώνουν τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε ακτίνα ως και 30 χλμ. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιήθηκε τρεις φορές το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με συνέπεια να επικρατήσει χάος στους εξεγερμένους της Βεγγάζης. Πάντως, αυτοί οι μηχανισμοί δεν περιλαμβάνονταν στους πίνακες του εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκης Ένωσης που ίσχυε ως το 2004 για την Λιβύη. Την πρώτη θέση στον εξοπλισμό της Λιβύης κατέχει η Ιταλία. Στην τετραετία 2004-2009 εφοδίασε τον στρατό του Καντάφι με οπλισμό 110 εκατ. ευρώ, κυρίως σε ελικόπτερα.

Η Βρετανία πρόσφερε στο Συνταγματάρχη σε «ελκυστικές τιμές» δυο ελαφρά πολεμικά σκάφη συνολικού κόστους 66 εκατ.ευρώ.
Από τη Γερμανία η Λιβύη αγόρασε το 2009 οπλισμό 53 εκατ. ευρώ, Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Καντάφι σχεδίαζε ακόμα μεγαλύτερης έκτασης εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων του, με το απαιτούμενο φυσικά κόστος, ο οποίος θα καθιστούσε τις λιβυκές ένοπλες δυνάμεις τις πιο αξιόμαχες της Β. Αφρικής. Τον πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις. Συγκεκριμένα, η πλευρά Καντάφι συζητούσε με την Αγγλία- ακόμη και στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου- για τεράστιες πολεμικές παραγγελίες ύψους 1,1 δις ευρώ ενώ ήταν έτοιμη να κλείσει παραγγελίες με τη Γερμανία ύψους 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μηχανοκίνητων της Λιβύης
Bookmark and Share