Δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης χρέους, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ιρλανδία, δηλώνει σε ιρλανδική εφημερίδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ
«Πρόκειται για σενάρια τα οποία συζητιούνται στα μίντια από ακαδημαϊκούς, όχι όμως από.... εμάς τους πολιτικούς», δηλώνει σε συνέντευξή του προχθές στην εφημερίδα «Irish Times» από το γραφείο του στο Λουξεμβούργο. «Εχουμε ένα πρόγραμμα με την Ιρλανδία. Υπάρχει άλλη επιχείρηση σε εξέλιξη με την Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε πριν δημιουργηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός και δεν έχουμε καμιά άλλη (επιχείρηση) σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή», συμπληρώνει.
«Η εκτίμηση των τριών θεσμών που είναι επιφορτισμένοι με αυτού του είδους την αξιολόγηση -το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ- είναι ότι οι χώρες αυτές θα έχουν διαχειρίσιμη κατάσταση όσον αφορά το χρέος, στο τέλος των προγραμμάτων τους», υποστηρίζει ο Ρέγκλινγκ. Προειδοποιεί ωστόσο, ότι Ελλάδα και Ιρλανδία θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα για αρκετό καιρό. «Η Ελλάδα έχει κάνει θαρραλέα βήματα, αλλά πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο αυτό για αρκετά χρόνια, το ίδιο και η Ιρλανδία», επισημαίνει, προαναγγέλλοντας στην ουσία μακρά περίοδο μνημονίων για τις δύο «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης.
Οσον αφορά το νέο «προβληματικό» παιδί, την Πορτογαλία, η οποία μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις (παραίτηση κυβέρνησης, μπαράζ υποβαθμίσεων της χρηματοπιστωτικής της αξιοπιστίας) φέρεται να βρίσκεται καθ' οδόν για προσφυγή στο μηχανισμό, ο Ρέγκλινγκ απαντά: «Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει δυσχέρειες στο εσωτερικό για το αν πρέπει να ζητήσει βοήθεια ή όχι· θα δούμε, είναι δική τους η απόφαση».
Θεωρεί ωστόσο ότι η Ισπανία, για την οποία υπάρχει ο μεγάλος φόβος ότι μπορεί να πληγεί από τυχόν διάχυση της κρίσης στην Πορτογαλία, «συνολικά είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση». «Δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτη οικονομική βοήθεια στην Ισπανία», τονίζει.
Ο Ρέγκλινγκ επισημαίνει ακόμη ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. γύρισαν ουσιαστικά σελίδα στην τιτάνια μάχη τους κατά της κρίσης χρέους, λέγοντας: «Πέρυσι το καλοκαίρι, η πλειονότητα του κόσμου στη Νέα Υόρκη πίστευε ότι το ευρώ θα εξαφανιζόταν μέσα σε τρία χρόνια. Δεν υπήρχε η ίδια άποψη ανατολικά. Στην Ασία, ο κόσμος είχε άλλη άποψη. Στο Λονδίνο όμως και τη Νέα Υόρκη, η άποψη που υπήρχε πέρυσι το καλοκαίρι έχει μεταστραφεί».