Η «νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό» θα έχει αίσιο τέλος! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η «νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό» θα έχει αίσιο τέλος!

Η «νέα Οδύσσεια για τον ελληνισμό» θα έχει αίσιο τέλος! Το σχόλιο στο Twitter του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι: «Μπορεί να πάρει χρόνο, όπως πήρε για τον Οδυσσέα μέχρι να γυρίσει πίσω, αλλά (οι Ελληνες) θα βγουν πιο δυνατοί», είναι χαρακτηριστικό..

Ωστόσο, προκαλεί...
απελπισία αν αναλογιστεί καθείς τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες και όσους –τους λίγους του ισχυρού κατεστημένου και όχι τους αδύναμους και τους πολλούς– επιβιώσουν από αυτούς.

Το σχόλιο στο Twitter αναρτήθηκε από τον Χέρμαν βαν Ρομπέι μετά την ομιλία του χθες στην εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, και όπου τόνισε ότι «η αναδιάρθρωση δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη». Αλλά...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έχει σπουδάσει αρχαιοελληνική και λατινική φιλοσοφία, καθώς και εφαρμοσμένα οικονομικά – «διαθέτοντας έτσι έναν εξαιρετικό συνδυασμό γνώσεων για τον χειρισμό των ευρωπαϊκών προβλημάτων», όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης–, αναγνώρισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι για την Ελλάδα «η ώρα της αλήθειας και της συλλογικής προσπάθειας». Και τόνισε, όμως, πως το σχέδιο υπέρβασης της κρίσης «είναι εφικτό» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η χώρα μας «θα πετύχει τον στόχο της. «Δεν είστε μόνοι, η Ελλάδα και η Ευρώπη μετέχουν από κοινού στην προσπάθεια», σημείωσε. Πάντως, σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επίσης, υπογράμμισε πως ο τρόπος κατανομής των βαρών «είναι ευθύνη του κράτους-μέλους», σημειώνοντας ότι «ακόμη και το κράτος πρόνοιας χρειάζεται μεταρρύθμιση», ενώ τόνισε ότι «στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Η Ελλάδα, όμως, έχει ένα διεφθαρμένο κράτος. Οι πολίτες θέλουν να δουν και την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά και ελπίδα για το μέλλον. Αλλά οι πιθανότητες είναι μηδενικές.

Επιπλέον, ο κ. Χέρμαν βαν Ρομπέι κατηγορηματικά απέρριψε το σενάριο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Οχι μόνο δεν το συζητούμε, αλλά δεν τίθεται καν θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς ως πρόταση, η αναδιάρθρωση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παρόμοιες δηλώσεις στον γαλλικό Τύπο έκανε χθες και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς είχε αναφέρει σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα πως «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και άρα δεν χρειάζεται να περικόψει τον όγκο του χρέους της», ενώ και ο Φινλανδός ομόλογός της τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης.

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός κρατά μια θαρραλέα στάση και τον συγχαίρω γι’ αυτό», πρόσθεσε, λέγοντας πως «μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους. Στη Λεττονία, ωστόσο, έπειτα από μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο, ο πρωθυπουργός επανεξελέγη, όπως επίσης είχε συμβεί και στο Βέλγιο. Αν, επομένως, η πολιτική που ακολουθείται φέρει αποτελέσματα και αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δίκαια, οι κυβερνήσεις κερδίζουν τον σεβασμό των πολιτών τους».

Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε ο Βαν Ρομπέι, η Ευρώπη δεν είναι «δημοφιλής» έννοια αυτήν την περίοδο, κάτι που ο ίδιος απέδωσε εν μέρει στην τακτική αρκετών κυβερνήσεων να χρεώνουν τις δυσάρεστες πολιτικές στην Ευρώπη.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας ότι οι θυσίες των πολιτών είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ε. Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, τονίζοντας όμως ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.

«Το ζητούμενο είναι να υπάρχει προσήλωση στους στόχους και να προχωρήσουν οι καίριες διαρθρωτικές αλλαγές», είπε. Σημείωσε, επίσης, ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελλάδα είναι απαραίτητες και έπρεπε να έχουν προχωρήσει προ πολλού. Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι δεν πρέπει να κατηγορείται η Ευρώπη για τα μέτρα που οφείλει τώρα να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Z.Zήκou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share