Οι προβλέψεις για ανάκαμψη, για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς από το πρώτο τρίμηνο του 2012 ίσως, σε μία πρώτη ματιά, να φαντάζουν πολύ μακρινές, υπεραισιόδοξες σε σχέση με τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.
("κλικ" στο γράφημα για μεγέθυνση)
Πολύ περισσότερο που θα συνεχισθεί και φέτος η συρρίκνωση της οικονομίας και σύμφωνα με εκτιμήσεις η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 3- 3,5% με την ιδιωτική κατανάλωση να μειώνεται ίσως κατά 4,5%.
Και όμως, τα... πρώτα αχνά έστω σημάδια μιας πορείας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας από το 2012 έχουν κάνει την εμφάνισή τους. «Πιονιέρος» αναδεικνύεται η ελληνική βιομηχανία, ενώ πολλές προσδοκίες έχει δημιουργήσει ο τουρισμός. Δειλά βήματα όμως φαίνεται ότι αρχίζουν να καταγράφονται και σε άλλες δραστηριότητες. Οι «καπνοί» από τα «φουγάρα» της βιομηχανίας, οι προβλέψεις για ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα της ίδιας της οικονομικής κρίσης, της βαθιάς ύφεσης!
Στροφή
Με την εγχώρια αγορά να συρρικνώνεται, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης και του κλεισίματος της στρόφιγγας των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, οι ελληνικές επιχειρήσεις ανακάλυψαν εκ νέου την εξωστρέφεια, έκαναν στροφή προς τις ξένες αγορές. Σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους εργασίας οι ελληνικές εξαγωγές έγιναν πιο ανταγωνιστικές στο εξωτερικό. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην τριμηνιαία έκθεση του το ΙΟΒΕ «τα πρώτα, λίγα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2011, δείχνουν υποχώρηση των πτωτικών τάσεων που υπήρχαν σε ορισμένα μεγέθη στο δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανοδική πορεία, τουλάχιστον προσωρινά». Η βιομηχανία παραμένει ο μόνος τομέας της οικονομίας που «εμφανίζει σταθερές ενδείξεις ανάκαμψης, καθώς ευνοείται από τη δραστηριότητα εξωστρεφών επιχειρήσεων οι οποίες, λόγω της βελτίωσης του διεθνούς εμπορίου, κατορθώνουν να αντισταθμίσουν τις εγχώριες απώλειες».
Αισιόδοξες προβλέψεις
Και σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας το Μάρτιο ανοδικά για τρίτο κατά σειρά μήνα κινούνται οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής για τους προσεχείς 3-4 μήνες με το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο της παραγωγής. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων για την εξέλιξη της απασχόλησης είναι πλέον λιγότερο απαισιόδοξες. Το Μάρτιο μειώθηκε σε 17% το ποσοστό αυτών που προβλέπουν μείωση απασχόλησης από 28% που ήταν οι απαισιόδοξοι το Φεβρουάριο.
Η εικόνα που σχηματίζεται από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ έχει ως εξής: Το Δεκέμβριο του 2010 η ιδιωτική και δημόσια οικοδομική δραστηριότητα σημείωσαν αύξηση 2,7% στον αριθμό των αδειών, τάση που πιθανόν να συνεχισθεί και στα αρχές τουλάχιστον του 2011, καθώς μικρή αναθέρμανση σημειώθηκε το πρώτο δίμηνο του 2011 και στη ζήτηση για αγορά υλικών νέων κατοικιών, με τις τιμές τους να αυξάνονται 4,0% σ' αυτή την περίοδο από το 1,6%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή τον Ιανουάριο αυξήθηκε 24,6%. Ο δείκτης νέων παραγγελιών στη Βιομηχανία (εγχώρια και εξωτερική αγορά) τον Ιανουάριο παρουσίασε αύξηση 9,1%. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε 13,9% έναντι αύξησης μόλις 0,4% πέρυσι.
Αρνητικές είναι, όμως, οι εξελίξεις στο λιανικό εμπόριο που όπως δείχνουν τα στοιχεία φέτος θα βιώσει τη χειρότερη χρονιά του. Οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν 13,3% έναντι αύξησης 5,3% πέρυσι. Ο δείκτης όγκου, με τα καύσιμα, μειώθηκε 16%, έναντι αύξησης 6,0%, που σημειώθηκε πέρυσι.
Α.Πετσίνης,Ημερησία