Το Βέλγιο -μετά τη Γαλλία- αποφασίζει την πλήρη απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Το Βέλγιο -μετά τη Γαλλία- αποφασίζει την πλήρη απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας


Προς την πλήρη απαγόρευση της χρήσης της ισλαμικής μαντίλας ή μπούρκα σε δημόσιους χώρους (π.χ δρόμους, πάρκα, κτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις) οδεύει πλέον το Βέλγιο.

Aναμένεται ότι με τη διαφαινόμενη τυπική έγκριση από την...
Ολομέλεια της Βουλής, το Βέλγιο θα γίνει η δεύτερη, μετά τη Γαλλία, ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει την μπoύρκα. Είχε προηγηθεί, την προηγούμενη εβδομάδα, η σχεδόν ομόφωνη υπερψήφιση της σχετικής πρότασης νόμου από την επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων του βελγικού Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρόταση είχε τεθεί προς συζήτηση και εγκριθεί από τη βελγική Βουλή την περασμένη Άνοιξη, αλλά η όλη διαδικασία είχε παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες λόγω της αιφνιδιαστικής πτώσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της προκήρυξης νέων εκλογών. Κατά τη συζήτηση και ψηφοφορία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κάποιες επιφυλάξεις εξέφρασαν οι Πράσινοι, οι οποίοι τελικά συντάχθηκαν και αυτοί με τους υπόλοιπους υποστηρικτές της απαγόρευσης.

Προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο έγινε επίκληση ορισμένων βασικών αρχών, οι οποίες - σύμφωνα με όσους τάσσονται εναντίον της μπούρκα- καθιστούν αναγκαία την απαγόρευσή της. Οι υποστηρικτές του μέτρου θεωρούν λοιπόν ότι λόγοι ασφαλείας υπαγορεύουν κατ' αρχήν την απαγόρευση της μπούρκα, καθώς αποκλείεται η αναγνώριση της ταυτότητας των προσώπων που τη φορούν, γεγονός που σύμφωνα με τους υπέρμαχους της απαγόρευσης μπορεί να συνιστά απειλή για τη δημόσια τάξη.

Επίκληση γίνεται ακόμη της ανάγκης προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αλλά και του δικαιώματος χειραφέτησης των γυναικών, καθώς η μπούρκα αντιμετωπίζεται ως σύμβολο καταπίεσης της γυναίκας. Επίσης, η μπούρκα θεωρείται ότι θέτει προσκόμματα στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην εγχώρια κοινωνία, στο βαθμό που σταδιακά οδηγεί τις γυναίκες που τη φορούν στο περιθώριο.

Προβλέπεται πάντως ότι ο εν λόγω νόμος θα προβλέπει εξαιρέσεις μόνον σε συγκεκριμένες περιστάσεις ή ενόψει ιδιαίτερων εορτών, ενώ όσες γυναίκες τον παραβιάζουν θα τιμωρούνται με τσουχτερά πρόστιμα, ακόμη και φυλάκιση.

Ωστόσο, στη βελγική κοινή γνώμη εκφράζονται προβληματισμοί για το κατά πόσον η επικείμενη απαγόρευση είναι δυνατόν να στιγματίσει το Βέλγιο ως μια «ισλαμοφοβική» χώρα και να καταφέρει πλήγμα στη διεθνή εικόνα του, πόσο μάλλον όταν άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ολλανδία εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Στη βελγική κοινή γνώμη εκφράζονται προβληματισμοί για το κατά πόσον η επικείμενη απαγόρευση είναι δυνατόν να στιγματίσει το Βέλγιο ως μια «ισλαμοφοβική» χώρα.
Β.Δεμίρης.
Bookmark and Share