Επί της ουσίας, αυτά που μας λένε οι οίκοι, είναι αυτά που διαβάζουν στις ειδήσεις. Όταν οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται, τίποτε δεν αναφέρουν και οι οίκοι, μέσα στο γενικό κλίμα ευφορίας.
Όταν τα μίντια «ξυπνήσουν», οι οίκοι πλειοδοτούν σε καταστροφολογικά σενάρια.Φαύλος ανατροφοδοτούμενος κύκλος..
Είναι διαφορετικό να υποστηρίζει κανείς ότι οι αρνητικές αξιολογήσεις των τριών γνωστών οίκων επιτείνουν την κρίση σε ένα κράτος που ήδη δοκιμάζεται και διαφορετικό να διατείνεται ότι όσα αναφέρουν οι οίκοι αυτοί στις αξιολογήσεις τους είναι αναληθή (ή αληθή). Η κυβέρνηση, δυστυχώς, κάνει το... δεύτερο, προσπαθώντας να μας πείσει ότι αυτό που βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια δεν ισχύει.
Είναι γνωστό ότι οι υψηλές αξιολογήσεις των οίκων σε επισφαλή χρηματοπιστωτικά προϊόντα, πριν από τη μεγάλη θύελλα του 2008, δεν ήταν μόνο άστοχες, αλλά εγκληματικές.
Το ίδιο ισχύει και για τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν για τις Ιρλανδικές τράπεζες. Και είναι μάλλον αμφίβολο αν η ύπαρξη αυτών των οίκων εξυπηρετεί οποιονδήποτε σκοπό. Όταν προειδοποιούν, είτε είναι ήδη αργά, είτε τα κάνουν χειρότερα, όπως συμπέρανε και ερευνητική εργασία που ολοκληρώθηκε για λογαριασμό του ΔΝΤ και δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα.
Επί της ουσίας, αυτά που μας λένε οι οίκοι, είναι αυτά που διαβάζουν στις ειδήσεις. Όταν οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι γίνεται, τίποτε δεν αναφέρουν και οι οίκοι, μέσα στο γενικό κλίμα ευφορίας. Όταν τα μίντια «ξυπνήσουν», οι οίκοι πλειοδοτούν σε καταστροφολογικά σενάρια. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η τακτική αυτή είναι ηθελημένη, ή απλώς προδίδει το πόσο μεγάλα κορόιδα είναι αυτοί που τους πληρώνουν και τους ακούνε.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, για παράδειγμα, έγινε προχθές και πάλι χαμός επειδή κάποιος κύριος, ονόματι Μάρκο Μίρσνικ, επικεφαλής αναλυτής για τη χώρα μας στην Standard & Poor’s μας υποβάθμισε εκ νέου στην κατηγορία των σκουπιδιών (παρεμπιπτόντως, ακούω εδώ και ένα χρόνο ότι είμαστε σε αυτήν την κατηγορία και κάθε εβδομάδα βγαίνει κάποιος και μας λέει ότι τώρα είστε πιο σκουπίδια απ’ ότι ήσασταν).
Έκατσα ο δυστυχής και διάβασα ολόκληρο το ραπόρτο που εξέδωσε για τη χώρα μας ο κ. «Ελλάδα» της S&P: Αντιγράφω το τι μας λέει: ότι το έλλειμμα του 2010 θα κλείσει πάνω από 9,6% τελικά, ότι ο προϋπολογισμός του 2011 θα εξοκείλει, αφού οι προβλέψεις για τα έσοδα είναι υπεραισιόδοξες, με δεδομένη την ύφεση και την κατάντια των εισπρακτικών μηχανισμών, ότι το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 160% του ΑΕΠ το 2013 και ότι πιθανότατα θα πάμε εκ νέου στον Μηχανισμό Στήριξης. Πριν πάμε εκεί όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κουρέματος, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου.
Ναι καλά, διαβάζετε, ο κύριος αυτός προκάλεσε τη μήνι της κυβέρνησης, μόνο και μόνο επειδή διαβάζει ελληνικές ειδήσεις!
Γιατί τίποτε περισσότερο δεν αναφέρει η έκθεση, απ’ όσα διαβάζετε καθημερινά εδώ ή σε σοβαρές εφημερίδες. Παρεμπιπτόντως και πάλι, το ίδιο ισχυριζόταν και ο κ. Παπανδρέου όταν είχε πρωτο-προτείνει η κυρία Μέρκελ να συμμετέχουν και ιδιώτες στη στήριξη κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αποδεχόμενοι κούρεμα στα ομόλογά τους.
Τότε, ο κ. Παπανδρέου είχε πει ότι μια τέτοια απόφαση μας σπρώχνει στη χρεοκοπία. Είναι ακατανόητο για ποιο λόγο λοιπόν θριαμβολογούμε από την περασμένη Παρασκευή που αυτή η απόφαση υλοποιήθηκε.
Το συμπέρασμα είναι ότι η S&P πληρώνεται από τους πελάτες της, ούτε λίγο ούτε πολύ, για να αναπαράγει όσα λένε οι εφημερίδες και ότι μετά από όσα έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια, κανείς δεν θα έπαιρνε τους οίκους στα σοβαρά, αν οι ειδήσεις που οι αναλυτές τους διαβάζουν δεν ήταν οι ίδιες ακριβώς με αυτές που διαβάζουμε όλοι οι υπόλοιποι...
N.Mαλεβίτηs
Post Top Ad
Παρασκευή 1 Απριλίου 2011
Home
Unlabelled
Οι "υποβαθμίσεις" με απλά λόγια..