«Ένα ελληνικό haircut θα οδηγούσε στο τέλος του ευρώ» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

«Ένα ελληνικό haircut θα οδηγούσε στο τέλος του ευρώ»


Την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη μορφή του haircut επανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Tages -Anzeiger της Ζυρίχης, εκτιμά ότι..
μια τέτοια κίνηση όχι μόνο θα είχε ιδιαίτερα καταστροφικές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά θα δημιουργούσε «ντόμινο» επιπτώσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει και στο τέλος του ευρώ.

Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι. Ωστόσο, διαπιστώνει κόπωση ως προς την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επισημαίνει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι τόσο τολμηρό όσο θα έπρεπε. Παράλληλα, θέτει στην καρδιά του προβλήματος και την αμφίσημη στάση της Γερμανίας.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι με την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να έρθει κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή στο 125% του ΑΕΠ. Μάλιστα, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πουλήσει μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων, να αξιοποιήσει τη δημόσια γη καθώς και να δώσει έμφαση στο αναπτυξιακό σκέλος, το οποίο θα στηρίξει μέσω της επιτάχυνσης στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

1 σχόλιο:

  1. Ο κυριος Στουρναρας να μας πει τι ποστο ειχε επι Σημιτη που μας το παιζει και ερευνητης κια ακαδημαικος τωρα.Ειναι απο τους βασικους υπεθυνους της καταστασης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share