500 εταιρείες η «αόρατη» υπερδύναμη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

500 εταιρείες η «αόρατη» υπερδύναμη

Με ιλιγγιώδη ταχύτητα αναπτύσσονται οι 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, που απειλούν να ξεπεράσουν σε μέγεθος την αμερικανική οικονομία!

Το τελευταίο έτος μάλιστα...
«έτρεξαν» με ρυθμό 10,5% (τον τέταρτο υψηλότερο παγκοσμίως μετά το Κατάρ, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν), μεγαλύτερο από αυτόν της αμερικάνικης οικονομίας (η εκτίμηση της Fed είναι 3,1% με 3,3% για φέτος).

Με μέγεθος ύψους 10,8 τρισ. δολαρίων πέρυσι, έναντι 9,8 τρισ. το 2009 και 7,4 τρισ. μία δεκαετία πριν, οι 500 ισχυρότερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, που δραστηριοποιούνται σε σχεδόν όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, συνιστούν τον «πυρήνα» του επιχειρηματικού γίγνεσθαι διεθνώς, αλλά και το κυριότερο «καύσιμο» όχι μόνο της αμερικανικής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό «Fortune», τα σκήπτρα της καλύτερης αμερικανικής επιχείρησης διατήρησε για δεύτερο συναπτό έτος η αλυσίδα λιανικής Wal-Mart, παρά την πτώση των πωλήσεων στα καταστήματά της εντός των αμερικανικών συνόρων. Αντίθετα, τα έσοδα-κέρδη της κινήθηκαν ανοδικά στις αγορές του εξωτερικού.

Τη δεύτερη θέση κατοχύρωσε η πετρελαϊκή Exxon Mobil, που ήταν και η περισσότερο κερδοφόρος επιχείρηση. Χάρη στον... καλπασμό του «μαύρου χρυσού» τα κέρδη της ξεπέρασαν τα 30 δισ. δολάρια!

Μπόνους
Οι μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ και δη οι χρηματοοικονομικές επέστρεψαν τους τελευταίους μήνες στις προ κρίσης συνήθειες: προχώρησαν σε εξαγορές, ανακοίνωσαν προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών, αύξησαν τα μερίσματα προς τους μετόχους, ενώ προσέφεραν και πάλι παχυλές αμοιβές και μπόνους στα στελέχη τους.

Στοιχεία του Bloomberg κατέδειξαν μάλιστα ότι από τις αρχές του 2011 έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ εξαγορές αξίας 256 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008, όταν και κατέρρευσε η Lehman Bro­thers...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share