Ολοκληρώνεται η απογραφή πληθυσμού με την -γνωστή διεθνώς- αξιοπιστία των .."greek statistics" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ολοκληρώνεται η απογραφή πληθυσμού με την -γνωστή διεθνώς- αξιοπιστία των .."greek statistics"


Με την γνωστή αξιοπιστία των ...Greek Statistics και τα "κλασσικά" οργανωτικά και επικοινωνιακά κενά, με παραιτήσεις απογραφέων και με αμφιβολίες για την αξιοπιστία του τελικού αποτελέσματος, ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη η απογραφή του πληθυσμού.

Μέχρι προχθές, τέσσερις μέρες πριν από τη λήξη της δεκαπενθήμερης διαδικασίας, υπήρχαν ακόμη ολόκληρες γειτονιές που δεν είχαν δεχτεί καν την αρχική επίσκεψη του απογραφέα ούτε είχαν...
βρει στην πόρτα τους κάποια ειδοποίηση για να κλείσουν ραντεβού μαζί του. Κι αυτό, παρ' όλο που ο στόχος ήταν έως τις 19 Μαΐου να έχουν γίνει επισκέψεις σε όλες τις κατοικίες που είχε χρεωθεί κάθε απογραφέας. Η φήμη ότι η απογραφή θα πάρει παράταση μετά τις 24 Μαΐου κυκλοφορούσε τις τελευταίες μέρες μεταξύ των απογραφέων.


Πολύτιμος χρόνος φαίνεται πως χάθηκε εξαιτίας της παραίτησης πολλών από αυτούς, τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη της διαδικασίας. Πολύ αρνητικά λειτούργησε ο φόβος ότι οι απογραφείς θα έχαναν τη σειρά τους στις λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ επειδή θα είχαν απασχοληθεί προσωρινά. Μέχρι να εξασφαλιστεί η διαβεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι αυτό τελικά δεν θα συνέβαινε, αδιευκρίνιστος αριθμός εξ αυτών είχε αποχωρήσει. Από τις λίστες των επιλαχόντων εκλήθη κόσμος να γεμίσει τρύπες ακόμη και μετά την 10η Μαΐου, λόγω νέων παραιτήσεων απογραφέων, εξαιτίας των δυσκολιών που συνάντησαν.


Για χιλιάδες κενά που προέκυψαν εξαιτίας της κακής συνεννόησης με τον ΟΑΕΔ έκανε λόγο ο Σίμος Δανιηλίδης, στέλεχος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας υπήρχαν στο δήμο του «14 περιοχές -οικοδομικά τετράγωνα και κεντρικοί δρόμοι- απ' όπου δεν είχε περάσει κανένας απογραφέας. Και μία συνοικία ολόκληρη την απογράφουν ως τμήμα του γειτονικού δήμου, κάτι για το οποίο κάναμε ένσταση» προσθέτει.


Σύμφωνα με τις αναφορές που δεχτήκαμε, κατά τη διαδικασία δεν αποφεύχθηκαν και άλλα, αδικαιολόγητα τεχνικά προβλήματα, όπως ότι δεν έφτασαν για όλους τα ειδικά στιλό διόρθωσης των λαθών στα έντυπα, οι αναγνωριστικές κονκάρδες που πιστοποιούν την ιδιότητα του απογραφέα ή οι οδηγοί γεωγραφικού προσδιορισμού των περιοχών. Επίσης, δεν τηρήθηκε από όλους τους απογραφείς η υποχρέωση να δίνουν για κάθε άτομο που απογράφουν -ακόμη και για τα βρέφη- μια ειδική απόδειξη απογραφής, την οποία όλοι οφείλουμε να κουβαλάμε μαζί μας επί ένα χρόνο καθώς μπορεί να μας τη ζητήσει η αστυνομία.

Αλλά και η προσδοκία να αποτελέσει η απογραφή μια χρήσιμη βάση για τη διαμόρφωση του Μεταναστευτικού Χάρτη, φαίνεται να διαψεύδεται. Ενώ υποτίθεται ότι η Στατιστική Αρχή είχε απευθυνθεί σε όλες τις οργανώσεις και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να πείσουν τους μετανάστες να απογραφούν, ώστε να μεσολαβήσουν και να διαθέσουν και διερμηνείς, κάποιες βασικές οργανώσεις το αγνοούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΜΚΟ «Μετάδραση», που ειδικεύεται στην παροχή διερμηνέων μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών και μεταναστών, η οποία δεν δέχτηκε καμία σχετική πρόσκληση, παρά μόνο ένα μεμονωμένο αίτημα απευθείας από το νομάρχη Σάμου, διαβεβαιώνει η εκπρόσωπος της οργάνωσης Κ. Σιγανού.

«Ενα ποσοστό μεταναστών μπορεί να έχει μάθει ότι γίνεται απογραφή αλλά σίγουρα πολλοί δεν είναι ενημερωμένοι και σίγουρα η απογραφή, δεν αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ τους» αναφέρει ο Αχμέτ Μοάβια, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. Ούτε το Φόρουμ εκλήθη να παράσχει μεταφραστές ή άλλη υποστήριξη.πηγή ελευθεροτυπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share