Το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση έχει μετατραπεί σε λαβύρινθο χωρίς οδό διαφυγής.
Τα έσοδα υστερούν.
Οι δαπάνες κρατιούνται με νύχια και με δόντια.
Η κατάσταση κατά τους τροϊκανούς έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς εκτιμούν ότι το... έλλειμμα θα κλείσει φέτος στο 9,5% και ίσως παραπάνω αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.
Ξεχάστε τα 3 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει προ μηνός η κυβέρνηση. Τώρα κάνουν λόγο για 5 με 6 δισ. ευρώ και ουδείς γνωρίζει πόσο μπορεί να ανεβεί το ποσό.
Το Μνημόνιο στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του αποδεικνύεται ανεδαφικό. Η ευθύνη βαραίνει τόσο τους εμπνευστές του, την τρόικα των δανειστών, όσο και τους αποδέκτες του, την κυβέρνηση.
Ενα χρόνο μετά τα σκληρά «εμπροσθοβαρή» -όπως τα είχαν χαρακτηρίσει- μέτρα, που εν τέλει διέψευσαν τις προβλέψεις τους, περάσαμε στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, που βαραίνει κατά κύριο λόγο ως προς το σκέλος της δημόσιας περιουσίας. Η τρόικα ζητεί αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα για το σύνολο των Δημόσιων Επιχειρήσεων και μάλιστα άνευ όρων. Απαιτεί επιτάχυνση του προγράμματος εκποίησης των ακινήτων του Δημοσίου.
Τα μέτρα είτε αφορούν μείωση εισοδημάτων ή αύξηση φόρων είτε την πώληση της δημόσιας περιουσίας αποδεικνύονται εξίσου σκληρά. Η τρόικα έχει εξαρχής το πάνω χέρι και ως εκ τούτου μάς απειλούν με διακοπή χρηματοδότησης κάθε φορά που διαπιστώνουν πως «τσινάμε».
Αυτό που απαιτείται είναι να δοθεί τέλος στο φαύλο κύκλο των μέτρων που δεν αποδίδουν και ρίχνουν τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση και την ανεργία.
Το πρόγραμμα εξόδου κατά την τελευταία συνταγή της τρόικας απαιτεί συναίνεση, που και αυτή πρέπει να είναι στα δικά τους μέτρα. Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής στάθηκαν αρνητικά απέναντι σε αυτά που πρότειναν οι βουλευτές τόσο της κυβέρνησης όσο και της Ν.Δ. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Πολ Τόμσεν στην πρόταση της Ν.Δ. για αύξηση των φορολογικών συντελεστών: «Δεν μπορεί να βάλεις το κάρο μπροστά από τα άλογα».
Μόνο που για να συνεχίσεις να πορεύεσαι πρέπει να σου έχουν μείνει τα άλογα, και όχι να τα οδηγείς σε αργό θάνατο...