«Να πληρώσει η Ελλάδα... για να μην το ξανακάνει» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Να πληρώσει η Ελλάδα... για να μην το ξανακάνει»


Το μαστίγιο είναι ωφέλιμο για τις αδύναμες οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, εκτιμά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον ακολουθεί από κοντά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο.

Σε ομιλία του στο Brussels Economic Forum, ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε ότι...
«η χρέωση από τις αγορές υψηλών επιτοκίων δανεισμού στις αδύναμες χώρες μπορεί να αποβεί ωφέλιμη», υπό την έννοια ότι θα τους γίνει μάθημα και δεν θα ξανακάνουν τα ίδια λάθη. «Η άβολη αλήθεια είναι ότι ένας αριθμός ευρωπαϊκών κρατών ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους κατά την τελευταία δεκαετία», είπε ο Γερμανός υπουργός, για τον οποίο «τα ισχυρά κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν θα παρέχουν αυτομάτως ένα δίκτυ ασφαλείας» στα εν λόγω κράτη. Και πρόσθεσε: «Το παράδειγμα της Ελλάδας πρέπει να αποτελέσει προειδοποίηση».

Βέβαια, κατά το Γερμανό υπουργό, ορθώς η ευρωζώνη αποφάσισε να στηρίξει τις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με οικονομική κρίση. Ομως, «η κρίση στην Ελλάδα αποκάλυψε δομικές αδυναμίες, οι οποίες δεν μπορεί ούτε θα έπρεπε να καλύπτονται συνεχώς με τα χρήματα άλλων χωρών»... Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, είπε, «αγόρασε» κάποιο χρόνο γι' αυτές τις χώρες. Ο μόνος, όμως, δρόμος που πρακτικά έχουν να ακολουθήσουν, είναι να γίνουν ισχυρότερες.

Στο ίδιο συνέδριο, ο Ζ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι «η αναδιάρθρωση χρέους ποτέ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση για τις οδυνηρές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν». Για τον πρόεδρο της Επιτροπής, όλοι όσοι εμπλέκονται σήμερα στην εκτέλεση προγραμμάτων εξυγίανσης πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βοηθάει η κατάθεση νέων ιδεών σε καθημερινή βάση.

*Στο Forum, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ, ο τέως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα και νυν διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Ε. Επιτροπής, Σερβάς Ντερούζ, υποστήριξε ότι «η ανάλυση της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ έδειξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Bookmark and Share