Οταν αναμένεις να υποβληθούν 5.000 αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες τριών δήμων και στα δύο τρίτα της χρονικής διορίας έχουν κατατεθεί μόλις 332, τότε κάτι παράξενο συμβαίνει...
Ή οι πολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες βρίσκονται μέσα στα όρια των δασικών χαρτών στον... Μαραθώνα, την Πεντέλη και τη Νέα Πεντέλη πρόκειται να σπεύσουν μαζικά να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Ή δεν μπορούν να θεμελιώσουν τις αντιρρήσεις τους, με άλλα λόγια γνώριζαν εξ αρχής ότι έχτιζαν μέσα σε δασική περιοχή, ενδεχομένως καταπατώντας δημόσιες εκτάσεις.
Τέσσερις εβδομάδες συμπληρώθηκαν χθες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών στους τρεις δήμους της βόρειας Αττικής, ωστόσο, οι αντιρρήσεις που κατατέθηκαν φτάνουν μόλις τις... 332! Μάλιστα, από τις 332 αυτές περιπτώσεις, μόνο στις 76 έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής ένστασης (δηλαδή, έχουν συμπληρωθεί όλα τα στοιχεία και καταβληθεί το «δασόσημο»).
Σύμφωνα με στοιχεία της «Κτηματολόγιο Α. Ε.», που συντονίζει τη διαδικασία, αυτές οι 76 ενστάσεις αφορούν συνολικά έκταση 74,4 στρεμμάτων και κατανέμονται ως εξής: 48 αντιρρήσεις στον Μαραθώνα (για συνολική έκταση 46,8 στρεμμάτων), 14 αντιρρήσεις στην Πεντέλη (για συνολική έκταση 15,5 στρεμμάτων) και 14 αντιρρήσεις στη Νέα Πεντέλη (για συνολική έκταση 13,1 στρεμμάτων). Συνολικά από τις 332 αντιρρήσεις για τις οποίες έχει ξεκινήσει η διαδικασία, οι 210 αφορούν στον Μαραθώνα, οι 88 στην Πεντέλη και οι 34 στη Νέα Πεντέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ενστάσεις αυτές αφορούν περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στον χάρτη· ο νόμος δίνει σε φορείς και νομικά πρόσωπα τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις και για το αντίθετο, δηλαδή περιοχές που δεν εμφανίζονται μέσα στα όρια του δασικού χάρτη, ενώ εκτιμάται ότι θα έπρεπε. Τέτοιες αντιρρήσεις δεν έχουν ακόμα κατατεθεί.
Οσο για το πώς κύλησε ο πρώτος μήνας της διαδικασίας; Δεν έλειψαν, όπως ήταν επόμενο, τα παρελκόμενα. Για παράδειγμα, από έναν από τους τρεις δήμους έστειλαν πολίτη στα κεντρικά γραφεία της «Κτηματολόγιο Α. Ε.» για να πάρει βεβαίωση ότι η έκτασή του δεν είναι δασική (!) (πράξη χαρακτηρισμού χορηγείται μόνο από τα δασαρχεία). Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που πολίτες ζητούν να υποδείξουν... τηλεφωνικά την ιδιοκτησία τους, ζητώντας να μάθουν τι χαρακτήρα έχει.
Πάντως, κατά τα ελληνικά έθιμα, ο αριθμός όσων σπεύσουν να καταθέσουν αντιρρήσεις αναμένεται να αυξηθεί στις 15 ημέρες που απομένουν. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί ο μεγάλος αριθμός τηλεφωνημάτων που έχει γίνει τόσο στο τετραψήφιο 1015 όσο και στην «Κτηματολόγιο Α. Ε.» (210-65.05.600) τις τελευταίες δύο εβδομάδες (περίπου 700 κλήσεις). Μεγάλη είναι και η επισκεψιμότητα του site της «Κτηματολόγιο Α. Ε.», όπου εμφανίζονται οι χάρτες σε ηλεκτρονική μορφή: την ημέρα της ανάρτησης έγιναν περισσότερες από 7.500 επισκέψεις.Πηγή Καθημερινή.