Ομπάμα: «Ηγετική δύναμη η Πολωνία» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Ομπάμα: «Ηγετική δύναμη η Πολωνία»


Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Βαρσοβία, χαρακτήρισε την Πολωνία «ηγετική δύναμη», αλλά και «παράδειγμα για όλη την ανατολική Ευρώπη».

Η πολωνική οικονομία δεν εισήλθε σε φάση ύφεσης το 2009, οπότε...
πολύ μεγάλες οικονομίες γνώρισαν τις πολύ αρνητικές συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, που είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπρόνισλαφ Κομορόφσκι, τόνισε ότι θα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον «την εξαμηνιαία πολωνική προεδρία της ΕΕ» που ξεκινά την πρώτη Ιουλίου γι’ αυτήν την ευρωπαϊκή χώρα των περίπου 38 εκατομμυρίων.

«Η Πολωνία είναι ένα παράδειγμα μετάβασης προς τη Δημοκρατία καθώς και επιλογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, για περισσότερα από 20 έτη», όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη την πολωνική ηγεσία γιά τη βοήθειά της προς την Τυνησία και τους αντικαθεστωτικούς εξεγερμένους στη Λιβύη.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος Ομπάμα επέκρινε τη γειτονική Λευκορωσία, όπου στελέχη της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Λουκασένκο είναι φυλακισμένα. «Θα πρέπει να βοηθήσουμε τη Λευκορωσία, που οπισθοδρομεί, να οικοδομήσει μία δημοκρατική κοινωνία».


*Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως -πέρα απ΄τις φιλοφρονήσεις Ομπάμα- στο πολωνικό έδαφος είναι ήδη εγκατεστημένη μία συστοιχία πυραύλων «Πάτριοτ», γεγονός που προκαλεί τριβές με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία εκτιμά πως «οι πύραυλοι αυτοί έχουν ρωσικούς κι όχι ιρανικούς, όπως διακηρύσσεται, στόχους».
Από το 2018 μάλιστα , η Ουάσινγκτον θα ήθελε να λειτουργεί στο πολωνικό έδαφος μία «αντι-πυραυλική ασπίδα», χάρη στο στρατιωτικό σύστημα SM-3..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share